(se karta nedan)

Museet Degerby Igor koncentrerar sig på den s.k. Porkala Parentesen eller åren 1944-1956 då området var utarrenderat till Sovjet. Det blev en enastående period i vårt lands politiska historia. Enastående farlig för vårt lands självständighet också. Så enastående att man egentligen först nu fått grepp om och intresse för den.

Läs mer om Igor-museet och byakontoret Rosenberg genom att klicka på rubrikerna till vänster.

Huvudteman 2019:

  • Upprustning för atomkrig
  • Kärleken känner inga gränser
  • Uppbrott från den lyckliga byn
  • Återkomst

Du kan också bekanta dig med Igormuseet på förhand via Yle Arenan.

Var Porkalatunneln en riktig tunnel, eller...?

Hur upplevde Porkalabasens invånare sin tid här?

Vilka fynd gjordes på området 1956?

Varför vimlade hela Porkala av ormar - och är de kvar ännu?

Och naturligtvis:

Vem var Igor?

Alla frågor kan vi inte ge svar på. Men vi är bra på att hitta nya, både frågor och svar. Här några smakprov från årets utställningar:

lotta4

Aktiva lottor i Degerby

I Degerby fanns en aktiv Lotta-avdelning. Från luftbevakingstornet i Berg by (se bilden)  höll lottorna koll på annalkande flygplan och rapporterade vidare.Vi har gett extra mycket plats åt lottorna på Rosenberg, det gula huset på museiområdet. Under evakueringen var det här de kokade och serverade enorma mängder soppa åt evakueringsfolket.

 

Vi berättar naturligtvis också om Kyrkorna i Degerby.

Kyrkan fick för en tid sedan korset förgyllt så nu ser alla hur fint det var före evakueringen 1944. Vi berättar korsets historia på museet. Vill du veta ännu mera om vår fina kyrka och vår legendariska kyrkoherde Arvid Wigge så finns det en hel liten utställning på det temat i kyrkan, i andra våningen invid orgelläktaren!