Degerby byaråd rf - Degerbyn kyläyhdistys ry startade 1991. I dag upprätthåller vi ett trivsamt byakontor som heter Rosenberg och ett välbesökt museum, Degerby Igor, båda på samma fastighet vid Furuborgsvägen 6, mitt i kyrkbyn. Det här var Degerby kommuns kommunstuga fram till evakueringen 1944. Museet öppnade sina dörrar 1997. Öppethållningstiderna är gemensamma för byakontoret Rosenberg och Igormuseet. Det finns utställningar i båda byggnaderna. Båda uppdateras kontinuerligt. Vi tar också kontinuerligt emot beställningar.

Vi jobbar för en trivsam byagemenskap och för att profilera vår del av Ingå kommun. Igormuseet öppnades första gången 13 juni 1997 och firar 20-årsjubileum 2017. Vi har årligen över 3 000 besökare och år 2016 är livligare än vanligt eftersom det i år gått 60 år sedan Porkala återlämnades till Finland.

Det här har vi på byakontoret: ett IT-rum med kopieringsmaskin, datorer, scanner och laserprinter och gratis trådlöst internet, ett mötesrum med plats för upp till ca 25 personer och en liten presentbutik med hantverk, godis, böcker, souvenirer och mycket mer. Vi samlar information om Degerbys historia och förnyar regelbundet utställningarna på byakontoret. Vi upprätthåller ett data-arkiv för museets ca 850 föremål och drygt 9000 bilder från Degerby, Porkala och Baltikum.

Byarådet har utrustat lekparken i kyrkbyn och sköter också underhållet.

Byarådet har drivit 4 st. EU-projekt. Det senaste projektet Interaktiva Degerby tog slut i november 2014 och gav oss bland annat den här förnyade hemsidan.

Byarådet har bland annat gett ut ett nytryck av boken Degerby 1944-1956-1996 och skriften Degerbys Mona-Lisa, med texter från museet på svenska, finska och engelska. Boken Porkkala-Udd som producerats av föreningen Porkala Parentesen är på fem språk och finns i likhet med många andra böcker till salu på byakontoret. Hösten 2020 utkommer den fyrspråkiga boken Visit Porkkala-Udd, ett samarbete mellan byarådet och föreningen Porkala Parentesen.

Läs mer om verksamheten här.

Byarådet är medlem av Porkala Parentesen r.f. som marknadsför Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå  och företagen här till turisterna.

DU som bor i Degerby, har sommarstuga i Degerby eller har starka band till Degerby är självklart och automatiskt medlem av byarådet. Kom med och jobba med oss! Vi behöver dig!

 

Styrelsen för byarådet 2022

 

Ordförande: Kim Rajalin, tel 050 5412184, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vice ordförande Dick Karlsson

Sekreterare: Lena Selén, tel. 040 541 8526, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Styrelsemedlemmar:

Karl-Göran Karlsson

Sebastian Hallén

Tom Räihä

Bengt-Olof Wikström

Igor-museets representant:

Berndt Gottberg, tel.0400-528598