Blogg

Välkommen till Degerbys blogg! Vill du vara vår nästa bloggare? Kontakta oss på: igor@degerby.fi eller +358 405418526. Du kan skriva om ett ämne som ligger dig nära och naturligtvis på ditt eget språk.

 

Det var en ganska underbar upplevelse att röra sig längs Furuborgsvägen på Degerbydagens, läs: Loppisracets eftermiddag. Glada människor på väg att titta in på gårdarna, småprata en stund över en kopp kaffe eller ett glas saft, bli bekanta.

Stämningen måste ha varit ungefär likadan när den första Degerbydagen firades 1989, på initiativ av Degerbys starka kvinnor med Kia Heinström, Sirkka Ramstedt och Maj-Lis Lindroos i spetsen. Då hade de traditionella sommarfesterna spelat ut sin roll, lockade inte längre publik, något nytt behövdes.

  • Vi ville stärka sammanhållningen i byn, säger Maj-Lis Lindroos nu efteråt och får medhåll av Sirkka Ramstedt.

Degerbydagarna blev sedan för lång tid framåt ett gott exempel på byasamarbete där alla drog åt samma håll, hittade på olika projekt för att väcka intresse och gott humör.

  • En liten by behöver visa vad den går för, säger Maj-Lis.

Trenden har fortsatt i ett samarbete med föreningarna som centrala aktörer. Utgångspunkten har varit att en byaförening åtminstone en gång per år ska kunna erbjuda byborna något extra, utan att kräva stora inkomster som motprestation.

Degerbydagarna 2016 och 2017 med sina fordonsparader blev lysande exempel på hur kunskap och samarbetsvilja kan aktivera deltagare från ett större område än Degerby. Samtidigt blev det klart att fler och yngre  samlande krafter behövs.

Yngre krafter med beredskap för nya idéer och en vettig spridning av arbetsuppgifterna står alltså överst på önskelistan för den krympande krets av åldrande medverkande som tycker sig ha gjort sitt. Därför kändes unga energiska Nanna Turunens förslag om ett Loppisrace som en skänk från ovan. Äntligen en frivillig talkokraft som ville jobba för förnyad byasammanhållning!

Kombinationen av en  traditionell Degerbydag och ett nytt Loppisrace är nu testad – återstår den planerade utfrågningen till deltagarna. Redan nu verkar det klart att aktiviteten var särskilt stor i kyrkbyn. Största uppskattningen gällde faktiskt möjligheten att titta in på gårdarna och lära känna varandra. En fin början på ny sammanhållning i en by med många nyinflyttade.

Hur och i vilken form en trettionde Degerbydag kan bli av sommaren 2019  förblir tillsvidare en öppen fråga. Åtminstone till den dag en villig arrangör anmäler sig.

En arrangör med förmågan att återuppväcka också företagarna till insikt att arrangemang faktiskt kostar – och att andra försäljare bara ökar utbudet, intresset och köpkraften kring torget.

degerbydag1

Dragsviks traditionsmusikkår bjöd på en mäktig trumpetfanfar som inledning på Degerbydagen.

Dbr OB 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Baarmans bild från Bondasvägen

1971 visar hur elstolparna påverkar landskaps-

bildens karaktär. Den här stolpen ett minne

från Parentesen.

Om någon för fem år sedan hade berättat för oss Degerbybor att utdelningen av morgontidningar är ett minne blott år 2017 och att vår vanligaste morgontidning i den här trakten börjar utkomma bara två dagar i veckan och bärs ut på eftermiddagen om ens det – så hade väl de flesta av oss viftat bort det och tänkt på något annat.

Eller om någon påstått att elstolparnas saga snart är all och att alla de kablar som Fortum borde ha grävt ned för länge sedan faktiskt kommer att ligga under jord 2017 och på sikt bespara oss en hel del elavbrott.

Läs mer...

Det är underligt så bitar ibland faller på plats just när man tror att mycket för länge sedan är glömt eller överspelat. Som det här med Degerbydagen där Karl-Göran Karlsson trodde på en återuppstånden talkoanda av den gamla goda sorten, som gjort Degerby så berömt. Och så visade det sig att han hade rätt!

Dessutom verkade alla så innerligen nöjda med att ha grävt fram stövlar och mycket annat från återkomstens tider på sent 50-tal. Allt var på plats, inklusive pansarvagnen och de två dansande Kalinka-flickorna. Allt fungerade och allt stämde!

Precis som det gjorde med Igormuseet hela säsongen 2016 med ett besökarantal långt över medeltalet. Vi är snubblande nära 4500 för det här året och det känns bra.

Läs mer...

Dottern Sunna 4 år i en Britax Hi-way som är den stol som brukar fungera i nästan alla bilar. Foto: Tomas GrönvallKanske ska du få barnbarnet på besök. Eller så ska ni få en liten baby snart och storasyskonen är redan så stora att de är i skolan. Ska klasskompisen komma på besök efter skolan idag? Det här är typiska situationer när man behöver en bilbarnstol, eller bilstol som man brukar kalla dem. Om du bor i Degerby med omnejd är hjälpen nära. I Degerby centrum finns nämligen sedan två år tillbaka både bilstolsuthyrning och bilstolsrådgivning.

Jag som gästbloggar idag heter Jeanette Holmlund-Hampf. Jag driver bloggen Bilstolslotsen och sköter tillsammans med Folkhälsan i Degerby r.f. förmånlig uthyrning av bilstolar. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite mera om hur det kom sig att Degerby kom på bilstolskartan, vilka bilstolstjänster Folkhälsan i Degerby r.f. erbjuder och ge lite tips och råd angående det här med bilstolar. Det är något som de allra flesta, med fog, upplever rätt krångligt.

Läs mer...

Leena Lehtolainen

 

Petri ja Pettersson Brassin kappale ”Katson maalaismaisemaa” oli hitti lapsuudessani 1970-luvulla. Jukka Virtanen, tuo lyömätön sanoitusvelho, loihti suomenkieliset sanat Elton Johnin alkuperäiseen Country Comfortiin. Viattomana hoilasin sitä sisareni kanssa auton takapenkillä.

   Nyt kappaleen laulaminen on mahdotonta. Olemme mieheni kanssa koettaneet useasti.   Hän soittaa pianoa, minä laulan. En pääse kovin pitkälle, ennen kuin kyyneleet tulevat.

Läs mer...