Blogg

Välkommen till Degerbys blogg! Vill du vara vår nästa bloggare? Kontakta oss på: igor@degerby.fi eller +358 405418526. Du kan skriva om ett ämne som ligger dig nära och naturligtvis på ditt eget språk.

 

Tisdagen den 11 september var Degerby bokstavligen i hetluften. Den förödande markbranden som enligt räddningsverket var på god väg mot kyrkbyn förutsatte en evakuering. Plötsligt vimlade det av uniformsklädda män och kvinnor kring Degerby Delis terrass och bland dem också Degerbybor med något frågande i blicken.

Vetskapen om att det handlade om en övning med det tungvrickande namnet myndighetssamarbetsövning var klart lugnande. Och alla fordon och fotografer bjöd ju på ett visst spänningsmoment.

Inte så snabbt som planerat men ändå i ganska god tid var den första bussen och de som valt att åka med egen bil på väg västerut. Framme i Västankvarn kom den första överraskningen. Det är inte alla dagar man redan på gården möts av kommunens ansvariga läkare  som frågar om man verkligen mår bra eller behöver hjälp av någon i förstahjälpsgruppen som också bildar välkomstkommitté.

Precis så här skulle man alltså också bli mött om det handlat om en riktig evakuering i stor hast och rädsla.

Fundersam går man uppför backen mot den vackra vita byggningen, en gång lantbruksskola, numera landsbygdscentrum.

Där är det livligt kring matborden, nu gäller det att spana in bekanta och det är då man står inför sanningens minut: Inte klokt så många Degerbybor man bara känner flyktigt, aldrig sett och/eller inte minns namnet på. Och varifrån kommer alla dessa barn, som man inte heller kan påminna sig ha sett förr.

Visst passerar en del barngrupper varje dag längs Furuborgsvägen och visst samlas 4H-barn med regelbundna mellanrum också på byakontoret. Men så här många tycker man sig aldrig ha sett.

Undras hur det skulle kännas att på allvar och hals över huvud komma in här, utan den minsta nattsäck och utan aning om vad som händer där hemma, om hunden eller katten hann undan, om och när en återfärd kan bli möjlig.

Det är här man skulle tillbringa ett oöverskådligt antal dagar, utan visshet om fortsättningen, i ett kollektiv med okända faktorer.

En viss tröst bjuder det faktum att makaronerna och köttgrytan smakar rätt gott och att räddningsverkets och kommunens och försvarets representanter verkar nöjda.

Faktum är att evakueringen av Degerby gett nyttiga lärdomar också åt dem som från andra kommuner kommit för att bevittna övningen.

  • Aldrig har man förstått att en sådan här övning består av så många rörliga delar, har det sagts, berättar Harri Koponen som var den som tog initiativet och nu fått besked om att det snart lär bli evakueringsdags på lite fler håll i närbelägna kommuner.

I bussen på vägen hem lovar man sig själv att bli mera medveten om alla härliga människor som bor i Degerby och som utan knot ställde sig positiva till övningen, oberoende av om de hade eller inte hade en möjlighet att delta den här gången.

Och när hösten är här på allvar ska byarådet ställa till med en våffelfest på byakontoret. För det enda som saknades i  den här övningen var nog plättarna som både barn och militärer hade bespetsat sig på.

Lena Selén

Tre

Harri Koponen, t.h., var nöjd med övningen och med den positiva responsen också från andra kommuner.

Det var en ganska underbar upplevelse att röra sig längs Furuborgsvägen på Degerbydagens, läs: Loppisracets eftermiddag. Glada människor på väg att titta in på gårdarna, småprata en stund över en kopp kaffe eller ett glas saft, bli bekanta.

Stämningen måste ha varit ungefär likadan när den första Degerbydagen firades 1989, på initiativ av Degerbys starka kvinnor med Kia Heinström, Sirkka Ramstedt och Maj-Lis Lindroos i spetsen. Då hade de traditionella sommarfesterna spelat ut sin roll, lockade inte längre publik, något nytt behövdes.

  • Vi ville stärka sammanhållningen i byn, säger Maj-Lis Lindroos nu efteråt och får medhåll av Sirkka Ramstedt.

Degerbydagarna blev sedan för lång tid framåt ett gott exempel på byasamarbete där alla drog åt samma håll, hittade på olika projekt för att väcka intresse och gott humör.

  • En liten by behöver visa vad den går för, säger Maj-Lis.

Trenden har fortsatt i ett samarbete med föreningarna som centrala aktörer. Utgångspunkten har varit att en byaförening åtminstone en gång per år ska kunna erbjuda byborna något extra, utan att kräva stora inkomster som motprestation.

Degerbydagarna 2016 och 2017 med sina fordonsparader blev lysande exempel på hur kunskap och samarbetsvilja kan aktivera deltagare från ett större område än Degerby. Samtidigt blev det klart att fler och yngre  samlande krafter behövs.

Yngre krafter med beredskap för nya idéer och en vettig spridning av arbetsuppgifterna står alltså överst på önskelistan för den krympande krets av åldrande medverkande som tycker sig ha gjort sitt. Därför kändes unga energiska Nanna Turunens förslag om ett Loppisrace som en skänk från ovan. Äntligen en frivillig talkokraft som ville jobba för förnyad byasammanhållning!

Kombinationen av en  traditionell Degerbydag och ett nytt Loppisrace är nu testad – återstår den planerade utfrågningen till deltagarna. Redan nu verkar det klart att aktiviteten var särskilt stor i kyrkbyn. Största uppskattningen gällde faktiskt möjligheten att titta in på gårdarna och lära känna varandra. En fin början på ny sammanhållning i en by med många nyinflyttade.

Hur och i vilken form en trettionde Degerbydag kan bli av sommaren 2019  förblir tillsvidare en öppen fråga. Åtminstone till den dag en villig arrangör anmäler sig.

En arrangör med förmågan att återuppväcka också företagarna till insikt att arrangemang faktiskt kostar – och att andra försäljare bara ökar utbudet, intresset och köpkraften kring torget.

degerbydag1

Dragsviks traditionsmusikkår bjöd på en mäktig trumpetfanfar som inledning på Degerbydagen.

Dbr OB 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Baarmans bild från Bondasvägen

1971 visar hur elstolparna påverkar landskaps-

bildens karaktär. Den här stolpen ett minne

från Parentesen.

Om någon för fem år sedan hade berättat för oss Degerbybor att utdelningen av morgontidningar är ett minne blott år 2017 och att vår vanligaste morgontidning i den här trakten börjar utkomma bara två dagar i veckan och bärs ut på eftermiddagen om ens det – så hade väl de flesta av oss viftat bort det och tänkt på något annat.

Eller om någon påstått att elstolparnas saga snart är all och att alla de kablar som Fortum borde ha grävt ned för länge sedan faktiskt kommer att ligga under jord 2017 och på sikt bespara oss en hel del elavbrott.

Läs mer...

Det är underligt så bitar ibland faller på plats just när man tror att mycket för länge sedan är glömt eller överspelat. Som det här med Degerbydagen där Karl-Göran Karlsson trodde på en återuppstånden talkoanda av den gamla goda sorten, som gjort Degerby så berömt. Och så visade det sig att han hade rätt!

Dessutom verkade alla så innerligen nöjda med att ha grävt fram stövlar och mycket annat från återkomstens tider på sent 50-tal. Allt var på plats, inklusive pansarvagnen och de två dansande Kalinka-flickorna. Allt fungerade och allt stämde!

Precis som det gjorde med Igormuseet hela säsongen 2016 med ett besökarantal långt över medeltalet. Vi är snubblande nära 4500 för det här året och det känns bra.

Läs mer...

Dottern Sunna 4 år i en Britax Hi-way som är den stol som brukar fungera i nästan alla bilar. Foto: Tomas GrönvallKanske ska du få barnbarnet på besök. Eller så ska ni få en liten baby snart och storasyskonen är redan så stora att de är i skolan. Ska klasskompisen komma på besök efter skolan idag? Det här är typiska situationer när man behöver en bilbarnstol, eller bilstol som man brukar kalla dem. Om du bor i Degerby med omnejd är hjälpen nära. I Degerby centrum finns nämligen sedan två år tillbaka både bilstolsuthyrning och bilstolsrådgivning.

Jag som gästbloggar idag heter Jeanette Holmlund-Hampf. Jag driver bloggen Bilstolslotsen och sköter tillsammans med Folkhälsan i Degerby r.f. förmånlig uthyrning av bilstolar. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite mera om hur det kom sig att Degerby kom på bilstolskartan, vilka bilstolstjänster Folkhälsan i Degerby r.f. erbjuder och ge lite tips och råd angående det här med bilstolar. Det är något som de allra flesta, med fog, upplever rätt krångligt.

Läs mer...