Blogg

Välkommen till Degerbys blogg! Vill du vara vår nästa bloggare? Kontakta oss på: igor@degerby.fi eller +358 405418526. Du kan skriva om ett ämne som ligger dig nära och naturligtvis på ditt eget språk.

 

Dbr OB 26

 Anders Baarmans bild från Bondasvägen

1971 visar hur elstolparna påverkar landskaps-

bildens karaktär. Den här stolpen ett minne

från Parentesen.

Om någon för fem år sedan hade berättat för oss Degerbybor att utdelningen av morgontidningar är ett minne blott år 2017 och att vår vanligaste morgontidning i den här trakten börjar utkomma bara två dagar i veckan och bärs ut på eftermiddagen om ens det – så hade väl de flesta av oss viftat bort det och tänkt på något annat.

Eller om någon påstått att elstolparnas saga snart är all och att alla de kablar som Fortum borde ha grävt ned för länge sedan faktiskt kommer att ligga under jord 2017 och på sikt bespara oss en hel del elavbrott.

Medan Carunas underentreprenörer nu släpar bort stora lass av kasserade stolpar och landskapet med ens är stolplöst slår tanken till:

-          Varför i fridens namn koordinerade man inte detta enorma grävningsprojekt med en dragning också av fibernät?

Dragningen av de nya elkablarna har ramponerat stora åkerarealer, gått åt häckar och infartsvägar och gårdsplaner, lyft upp postlådor som aldrig mera blir som förr. Och eftersom allt detta tydligen måste göras så kunde man väl ha fått lite mera gjort i ett slag liksom.

Med postlådorna är ju skadan inte så stor, en tom postlåda är ingen lockelse i vintermörkret för någon annan än hunden som stretar och stretar och undrar om människan inte ändå ska kolla, för säkerhets skull, om utisåfall ett mirakel hade skett.

Nu när det är ur tabletten eller datorn eller telefonen man ska fiska upp dagens tidning börjar insikten klarna: det fibernät som med ett slag kunde ha gett oss snabbare digitala förbindelser (som inte strular morgon och kväll när alla på en gång kopplar på datorer och tabletter och telefoner) – det får vi vänta på och priset blir sannolikt högre än om det skett i ett vettigt samarbete.

Vardagen har förändrats i snabbare takt än de flesta av oss kunde ana och digitaliseringen är en allt viktigare del av vardagen för allt fler. År 2017 är det verklighet och ingalunda någon av de alternativa sanningar som en nytillträdd president, eller kanske rättare sagt någon av hans mörka bakgrundskrafter, hittat på.

Därför kändes det bra när vi i byarådet fick chansen att ordna en information om det fibernät som Karis Telefon planerar – fibern finns faktiskt redan i 51:an och ska om allt går bra kunna nå Degerbyborna kring 2018-2019. Såvida det finns intresse och framförallt pengar för att bekosta dragningen till hushållen.

Knappt hade en inbjudan till informationen skickats ut till företagen i Degerby kom ett svar från Åsa Grönlund på Kvis som är intresserad och redo att betala 2000 euro för en anslutning – om utisåfall fibern sträcker sig så långt.

På sikt kan fibern ge oss en hel del mera än de förbindelser vi har i dag – som kabel-tv och bättre möjligheter till distansarbete. Om det sedan blir Karis Telefon eller någon annan operatör som bygger är väl fortfarande skrivet i stjärnorna.

Men början är gjord. Äntligen.

Välkomna till infomationen på byakontoret Rosenberg onsdagen den 8 februari kl. 18.

Lena Selén

 

 

Det är underligt så bitar ibland faller på plats just när man tror att mycket för länge sedan är glömt eller överspelat. Som det här med Degerbydagen där Karl-Göran Karlsson trodde på en återuppstånden talkoanda av den gamla goda sorten, som gjort Degerby så berömt. Och så visade det sig att han hade rätt!

Dessutom verkade alla så innerligen nöjda med att ha grävt fram stövlar och mycket annat från återkomstens tider på sent 50-tal. Allt var på plats, inklusive pansarvagnen och de två dansande Kalinka-flickorna. Allt fungerade och allt stämde!

Precis som det gjorde med Igormuseet hela säsongen 2016 med ett besökarantal långt över medeltalet. Vi är snubblande nära 4500 för det här året och det känns bra.

Läs mer...

Dottern Sunna 4 år i en Britax Hi-way som är den stol som brukar fungera i nästan alla bilar. Foto: Tomas GrönvallKanske ska du få barnbarnet på besök. Eller så ska ni få en liten baby snart och storasyskonen är redan så stora att de är i skolan. Ska klasskompisen komma på besök efter skolan idag? Det här är typiska situationer när man behöver en bilbarnstol, eller bilstol som man brukar kalla dem. Om du bor i Degerby med omnejd är hjälpen nära. I Degerby centrum finns nämligen sedan två år tillbaka både bilstolsuthyrning och bilstolsrådgivning.

Jag som gästbloggar idag heter Jeanette Holmlund-Hampf. Jag driver bloggen Bilstolslotsen och sköter tillsammans med Folkhälsan i Degerby r.f. förmånlig uthyrning av bilstolar. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite mera om hur det kom sig att Degerby kom på bilstolskartan, vilka bilstolstjänster Folkhälsan i Degerby r.f. erbjuder och ge lite tips och råd angående det här med bilstolar. Det är något som de allra flesta, med fog, upplever rätt krångligt.

Läs mer...

Leena Lehtolainen

 

Petri ja Pettersson Brassin kappale ”Katson maalaismaisemaa” oli hitti lapsuudessani 1970-luvulla. Jukka Virtanen, tuo lyömätön sanoitusvelho, loihti suomenkieliset sanat Elton Johnin alkuperäiseen Country Comfortiin. Viattomana hoilasin sitä sisareni kanssa auton takapenkillä.

   Nyt kappaleen laulaminen on mahdotonta. Olemme mieheni kanssa koettaneet useasti.   Hän soittaa pianoa, minä laulan. En pääse kovin pitkälle, ennen kuin kyyneleet tulevat.

Läs mer...