Har du hört?

Bää

En finländsk besökare på Igor-museet berättar:

Vi bodde på en bondgård nära Lahtis där det fanns djur av olika slag. Vårt hus var stort och gården likaså, så det var där alla barn i byn samlades för att leka. Under kriget hade vi en rysk krigsfånge på gården som ofta lekte med oss barn. En dag när vi var ute och lekte började fången plötsligt springa mot skogen i ilfart.

Läs mer...

Berätta mera...

?
Maijala
!
Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berät...

Senaste från bloggen

När alternativ blir verklighet

Dbr OB 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Baarmans bild från Bondasvägen

1971 visar hur elstolparna påverkar landskaps-

bildens karaktär. Den här stolpen ett minne

från Parentesen.

Om någon för fem år sedan hade berättat för oss Degerbybor att utdelningen av morgontidningar är ett minne blott år 2017 och att vår vanligaste morgontidning i den här trakten börjar utkomma bara två dagar i veckan och bärs ut på eftermiddagen om ens det – så hade väl de flesta av oss viftat bort det och tänkt på något annat.

Eller om någon påstått att elstolparnas saga snart är all och att alla de kablar som Fortum borde ha grävt ned för länge sedan faktiskt kommer att ligga under jord 2017 och på sikt bespara oss en hel del elavbrott.

Läs mer...

Aktuellt i Degerby

Kärlek i skuggan av finska inbördeskriget 1918

50 kärleksbrev mellan Christina Falcks morföräldrar blev startskottet till denna spänningsroman från det nyss självständiga Finland. Landet påbörjar sin frihet med en blodig kamp mellan 'röda' och 'vita' (Vi eller de) i ett krig som i sin brutalitet liknar de konflikter vi idag betraktar från våra TV-soffor.

I skuggan av kriget kämpar Astrid och Edvard för sin kärlek och för att upprätthålla ett värdigt liv trots kriget.

Romanen är baserat på autentiskt material, och innehåller även intressanta kopplingar till Sverige. Vem visste t.ex. att Olof Palmes farbror var med i det finska inbördeskriget?

Boken finns till salu på byakontoret Rosenberg för 22 euro (eller per post från oss 22 euro + postkostnader)

Se öppethållningstiderna här.