Har du hört?

Omväg runt Porkalaområdet

En besökare på Igor-museet berättar:
- Vi var ett gäng rekryter som skulle åka från Helsingfors till Åbo. Vi hade med oss gevär men inga patroner. Vi fick inte tillstånd att åka i Porkalatåget, utan måste åka runt området via Tavastehus med tåget.
Mannen skakade på huvudet och sa:
- Vi skulle nog säkert ha gått till attack och tagit över hela Porkala-området utan patroner utan dessa säkerhetsåtgärder...

Berätta mera...

?
Maijala
!
Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berät...

Senaste från bloggen

Degerby föregångare på bilbarnstolar

Dottern Sunna 4 år i en Britax Hi-way som är den stol som brukar fungera i nästan alla bilar. Foto: Tomas GrönvallKanske ska du få barnbarnet på besök. Eller så ska ni få en liten baby snart och storasyskonen är redan så stora att de är i skolan. Ska klasskompisen komma på besök efter skolan idag? Det här är typiska situationer när man behöver en bilbarnstol, eller bilstol som man brukar kalla dem. Om du bor i Degerby med omnejd är hjälpen nära. I Degerby centrum finns nämligen sedan två år tillbaka både bilstolsuthyrning och bilstolsrådgivning.

Jag som gästbloggar idag heter Jeanette Holmlund-Hampf. Jag driver bloggen Bilstolslotsen och sköter tillsammans med Folkhälsan i Degerby r.f. förmånlig uthyrning av bilstolar. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite mera om hur det kom sig att Degerby kom på bilstolskartan, vilka bilstolstjänster Folkhälsan i Degerby r.f. erbjuder och ge lite tips och råd angående det här med bilstolar. Det är något som de allra flesta, med fog, upplever rätt krångligt.

Läs mer...

Aktuellt i Degerby

Recept och råd från ett svunnet Degerby

Berghydda heter fastigheten alldeles i början av Furuborgsvägen. Där bodde en gång systrarna Elsa och Betty Tverin. Häromdagen fick vi en plastkasse med innehåll som Elsas arvinge Kurt Grönroos tagit vara på. Där fanns bland gamla jultidningar också två recepthäften. Det ena har Betty fyllt i på 1920-talet när Högvalla husmodersskola ännu fanns i Karis. Det andra är Elsas. Båda häftena är fyllda med recept men också med råd och tips för både hushåll och hälsa. Visste du att en dekokt på lingonris och lingonblad kan hjälpa mot reumatism? Det berättar Elsa. Ur Bettys häfte plockar vi receptet på Skotsk tårta. Och jovisst, den är rutig!

Skotsk tårta

425 gr sötmandel

425 gr socker

3 äggvitor

Skålla, torka och mala mandeln, stöt den sedan fint tillsammans med sockret (i stenmortel). Skär ned de till hårt skumslagna äggvitorna. Bred ut hälften av degen på till en rundel på en väl rengjord och smord plåt. Tryck resten av degen genom sprits i rutor över bottnen. Grädda i svag ugnsvärme. Rutorna fylls sedan med olikfärgad frukt eller gelé.