Aktuellt i Degerby

ANROPSTAXIN PLOCKAR UPP INGÅBOR VID DÖRREN

Ingåbornas möjlighet att röra sig i kommunen med hjälp av kollektivtrafik förbättras. Från och med den 5 juni 2017 har allmänheten möjlighet använda sig av en anropstaxi som trafikerar i Ingå.

Pris: 3 €/resa.

Anropstaxin kör vardagar på olika områden i kommunen och kan vid behov hämta passagerare vid dörren.

Läs mer...

Ingåbornas möjligheter att pendla fick en klar förbättring från och med den 1 juni 2017. Då började en ny kvällsbuss trafikera sträckan Helsingfors-Ingå.

Pohjolan Liikennes buss startar från plattform 55 i köpcentret Kampen klockan 21.35 varje dag, också under veckosluten. Därifrån åker den till resecentret i Kyrkslätt. I Kyrkslätt sker ett byte av buss och därefter fortsätter resan mot Ingå kyrkby via Dal.

Det här betyder att man också kan ta tåget till Kyrkslätt och hoppa på bussen mot Ingå där.

Det här är vårt projekt för Finlands 100-årsjubileum. Det består av fyra delar som förenas i tre evenemang: Igormuseets 20-årsjubileum, Degerbydagens traktorkarneval och forneldskvällens barnfest.

  1. Porkkala Love Stories: Erik och Doris som fann varandra efter evakueringen och Nikolaj och Ljubov som möttes på officersklubben i Degerby kyrka när Porkala var sovjetisk militärbas.
  2. Från spade till GPS – jordbruksmetoder i utveckling under 100 år. Från räkneverket på en laddörr till GPS och elektronisk mätning av arealer och materialåtgång. Rapport från Hankkijas kontor som var jordbrukarnas träffpunkt i Degerby.
  3. Skyddskårschefen Valter Österman var en av de 29 Degerbybor som stupade i kampen för Finlands självständighet. Hans omfattande samling av medaljer och diplom är unik i sitt slag.
  4. Porkala handbok – Porkkalan käsikirja – Porkkala handbook. En lättläst vägledning till sevärdheter och service för besökare i Kyrkslätt, Sjundeå, Degerby och Ingå

 

Vid Öppna byars dag lördagen den 6 juni presenterades den splitternya Degerbymuggen. Muggen fick ett positivt mottagande och det var många som bestämde sig för att köpa sig en eller flera. Muggen pryds av bilder från Degerby, på den ena sidan ser man kyrkan och på andra sidan det röda huset där Kisu Jernström idag driver sin butik Degerby Deli. Sonja Bäckman har tagit bilderna. Muggen finns i två versioner, den ena i färg och den andra i sepia.

Muggen finns till försäljning på byakontoret Rosenberg, Furuborgsvägen 6, som följer samma öppethållningstider som Igor-museet, dvs.vintertid lördag kl. 12-16.

Har du hört att vi också har en egen byvimpel i Degerby? Läs mer här!

Efter mycket funderande och stor hjälp av ungdomsföreningens ordförande Johan Lindholm har Degerby nu fått sin egen vimpel. Idén var Tom Räihäs och mycket av förverkligandet har vilat på Caj Degerholm. Den 10 meter långa vimpeln finns nu att köpa på byakontoret som är öppet samtidigt som museet, vintertid helgfria lördagar kl. 12-16.  Priset är 70 euro. Kom gärna och titta under byakontorets öppethållningstid - eller beställ via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 040-5418526. OBS! En mindre modell av vimpeln som man kan hänga ovanför dörren finns nu också. Pris 45 euro.