Aktuellt i Degerby

Utöver de ordinarie direktbussarna har Taxilines bussturer satts in, de går mellan Ingå och Kyrkslätt och kombinerar med tågen.

Också VR:s bussar trafikerar linjen Ingå-Helsingfors men alla stannar inte på busshållplatserna exempelvis i Degerby.

Exakta tidtabeller finns på  adressen http://www.matkahuolto.fi/

- Här går man ju rakt in i skogen! konstaterade besökarna på väg in i Täkterdagens Koivisto-utställning på Ingbohed. 700 kilo stenar har Pettri Horttana burit in, plus en hel del till. Utställningen är öppen bara veckoslutet 3-4.9., på söndagen till kl. 18. Missa den inte. Utställningens initiativtagare Kerstin Karlberg tackade Assi Koivisto för hjälpen med utställningen. Boken om Täkters president kan köpas på Ingbohed och från och med nästa vecka också i Igors museishop.

Täkter2

WhatsApp Bild 2023 09 02 kl. 11.25.32

 

publik

Livskraft i Degerby

I utmanande tider

Ett stort tack till alla lokala aktiva som möjliggjort att kommunaltekniken i Degerby kan byggas ut. Det passade riksdagsman Henrik Wickström på att uttrycka när han öppningstalade på Degerbydagen.

  • Degerby är en livskraftig by, fastslog han och hoppades att kommunen i sin marknadsföring ytterligare kan medverka till att stärka Degerbys profil.

Den positiva utvecklingen till trots finns det ändå mycket som måste göras, fastslog han och nämnde särskilt utvecklingen av stamväg 51 och korsningsplanerna.  Han var också mycket medveten om de utmaningar som gäller  daghemssektorn, och därmed också daghemmet i Degerby. Där har kapaciteten på sistone utökats.

Han passade också på att beröra den aktuella rikspolitiska situationen och uttryckte särskilt  bekymmer både för debattkulturen och de tilltagande klyftorna människor och människor emellan.

  • Finland behöver en handlingskraftig regering och många vill se snabba beslut av det parti jag representerar, fastslog han och underströk att saken inte är slutbehandlad, men nu gäller det att ha is i hatten och agera omsorgsfullt så att vi hittar den löning som är den bästa för Finland och dess framtid., sa han och gladde sig åt degerbyförfattaren Leena Lehtolainens hälsning: - Orka kämpa. Det goda måste vinna.

I Igormuseets program på Degerbydagen 5.8. ingår en läcker laxsoppa, kokad av Anniina Raita på Wilhelmsdal och serverad på Rosenberg.. Fritt inträde till museet  och guidningar kl. 11 och 13. Missa inte Östra Nylands vattenandelslags information på museigården. En strut Sjundbyglass blir en lämplig efterrätt

 

.Degerbydagen 88x82mm

Lillanglad2

 

På Öppna byars dag 10.6. invigdes Degerby Igors nya utställningar som den här gången också presenterar krigstiden. Högaktuell är utställningen om flicklottan som förde in Finland i Nato. Elisabeth Rehn har berättat minnena från tiden som flicklotta i Mäntsälä och blev många år senare högaktuell som Finlands försvarsminister. På lördagen deltog hon som hedersgäst i invigningen av utställningen.

Sonja Bäckman presenterade  sin utställning om Carl Gustaf Gripenberg, fänriken som inte hann fylla 22 år. Årets nya utställningar berättar också om den första tiden av arrenderingen av Porkala. Vidar Nyberg i Degerby och Rolf Widenius i Bobäck minns tiden då de blev närmaste grannar till Porklabasen. 

Igormuseet är öppet hela sommaren tisdagar till lördagar kl. 11-16 och andra tider på beställning.

Fler bilder från invigningen hittar du på Degerby Igormuseets facebooksida.