Namnet Degerby kommer troligen av ordet diger, som betyder stor, d.v.s. Storby. Degerby bestod i tiden av sju hemman och därtill räknades också de fyra lägenheterna i Domarby till den “stora byn”.

Idag är Degerby en del av Ingå kommun. Men Degerby är mycket mer än en by: cirka 20 byar, över 400 året-om-hushåll med 882 invånare, plus närapå lika många fritidsbosatta. Alltsammans i en grön och skön omgivning bara 50 km väster om Helsingfors. Undra på att det är hit folk flyttar och att barnens antal i Degerby hela tiden ökar.

Degerby kyrkby är ett välförsett servicecentrum, en riktig kyrkby med skola, dagis, lekpark, kiosk, restaurang, frissa och föreningshus. Över 70 företag finns redan, nya registreras hela tiden. Läs mer om turistservicen i byn här.

Degerbyborna är kända för att vara självständiga och målmedvetna. Stäppens vilda söner kallade de sig när Degerby igen byggdes upp efter den sovjetiska arrendetiden, Porkala Parentesen. Titta in på byarådets museum Degerby Igor och byakontoret Rosenberg så får du veta mera.

 

 

På den här sidan kan du bekanta dig med Degerbys utbud. Klicka på rubrikerna i balken till vänster för att läsa mer.

Video om Degerby