Har du hört?

När de ryska gravarna skulle grävas om

Sigurd Seger var 16 år när han fick jobb hos Tor Engberg. När Engberg fått i uppdrag att gräva upp gravarna på den sovjetiska begravningsplatsen i Kolsarby var det Sigurd som skötte grävmaskinen.

– Det var åtta män från en begravningsbyrå som bröt upp själva kistorna. Då fick ingen annan göra något. En ryss skrev upp vartenda namn som det fanns uppgifter om. Kyrkvaktmästaren var också där men vad han hette minns jag inte.

Läs mer...

Berätta mera...

?
Vad är Maijala?
!
Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berättar hon. Hyresvärden b...

Senaste från bloggen

Kyrkan och korset

Med anledning av att Degerby kyrka den 18 oktober fick sitt förgyllda kors på plats publicerar vi här Dbr HÄNT 844en kolumn från Svenska pensionärsförbundets tidning God Tid septembernummer.

 

Möte med guldkänning

”Jag tröttnar aldrig på att häpna över hur intressant ett vanligt människoliv är!”

Skriver Svetlana Aleksijevitj i Tiden second hand och har så rätt så satsen borde vara präntad i versaler inför varje redaktionsöverläggning, där det mesta brukar handla om jakten på något ovanligt, enastående och framför allt intresseväckande.

Vanliga människor finns ju inte. Vi är alla ovanliga och enastående på vårt eget speciella vis.

Det gäller bara att ställa de rätta frågorna.

Fast någon enstaka gång behövs inte ens det.

Som en kulen vårdag på en grusgång invid Degerby kyrka.

Läs mer...

Aktuellt i Degerby

Avloppsprojektet i Degerby ger andrum inför lagen och kanske nya byggrätter

Nu går medlemsvärvningen i Östra Ingås vattenandelslag upp i varv. Degerbyvatten4Inom oktober borde man ha tillräckligt många intresserade medlemmar som betalat den första anslutningsavgiften på 300 euro för att gå vidare med arbetet med att förse både det gamla vattenandelslagsområdet i kyrkbyn med avlopp och ett område på närmare 400 hushåll i glesbygden med vatten och avlopp – i den mån de behöver någondera.

Visste du att glesbygdens förordning om avloppsvatten träder i kraft redan den 31oktober i år? Om man har grundat ett vattenandelslag på området där du har din fastighet och om du har blivit dess medlem så behöver du inte ändra på dina avloppssystem i enlighet med lagen. Du kan vänta tills vattenandelslagets system byggs ut.

Inte nog med det: när Östra Ingås vattenandelslags styrelse samlades onsdagen den 12 juni informerade också Ingås nytillträdda tekniska direktör Aija Aunio   om att generalplanen för fastlandsområdet fortfarande

är under arbete.

  • Jag kan förstås inte garantera det men om andelslaget snabbt meddelar om att arbetet på att åstadkomma ett system för vatten och avlopp i glesbygden pågår kan det leda till fler byggrätter.

Ingå kommun har redan fattat beslut om att stöda projektet med en fjärdedel av kostnaderna för fast bosatta och en något mindre summa för fritidsbostäder.

I praktiken betyder det att  den som beställer både ett vatten- och avloppssystem betalar 9750 euro av 13000. Kommunalt stöd får man också om man enbart reserverar en anslutning. Kommunalt stöd ges också till de delägare i det gamla vattenandelslagets område i Degerby kyrkby om de bestämmer sig för att beställa en avloppsrening. För den summa fastighetsägarna själva står för görs en avbetalningsplan.

Karis Telefon har visat intresse för att ordna fiberanslutning till något rabatterat pris.

Det nya andelslaget har anställt Kati Lunden för att sköta medlemsvärvningen och informera om projektet med start redan i juni. På Degerbydagen den 3 augusti blir det information på plats.

 Bilden:

Ingå östra andelslags styrelse i diskussion med tekniska chefen Aija Aunio – fr.v Kati Lunden, Tapio Lahti, Leif Nysten, Aija Aunio och Peter Bergman.