Oletko kuullut?

Bää

Eräs Igor-museon kävijä kertoi:

Asuimme maatilalla, jossa oli paljon erilaisia eläimiä. Talomme oli iso, ja niin oli myös pihamme, ja sen takia kaikki kylän lapset kokoontuivat meille leikkimään. Meillä oli sotavanki, joka oli usein mukana leikkimässä lasten kanssa. Eräänä päivänä, kun olimme pihalla leikkimässä, vanki alkoi yhtäkkiä juosta pikavauhtia metsään päin. Me huolestuimme ja mietimme, pitäisikö hakea äiti ja isä. Samassa vanki kääntyi juostessaan, ja huusi: - Bääää! Silloin oivalsimme, että hän oli menossa hakemaan lammasta, joka laidunsi metsänreunalla. Hetken kuluttua hän palasi lammas narussa.

Kerro lisää...

?
Missä kuva on otettu?
!
Vuokrakauden jälkeen elävistä puista löytyi neuvostoliittolaisia sähköasennuksia. Vielä tänäkin päivänä näitä eristimiä löytyy metsistä, niinkuin kuva...

Degerbyn blogi

Igor-museo, Porkkalan vuokra-aika ja Gutsåkerin hautuumaa

1

Igor- museo on profiloitunut Porkkalan vuokra-aikaan 1944-56. Neuvostoaluetta kutsuttiin Porkkalan parenteesiksi. Museo käsittelee parenteesiajan poliittista kontekstia ja siihen liittyviä mikrohistoriallisia kertomuksia neuvostoajan elämästä vuokra-alueella ja sen ulkopuolella. Varsinaisissa näyttelytiloissa käydään esinehistorian kautta läpi mm. neuvostoperheiden arkista elämää noin 11 vuotta kestäneen parenteesiajan viitekehyksessä. Toisin kuin usein luullaan, komennus vuokra-alueelle oli neuvostostoupseereille mieleinen. He saivat ottaa perheensä mukaan ja elää ehkä hieman vapaammin kuin äiti-Venäjän alueella.

Lue lisää...

Ajankohtaista Degerbyssä

Nyt on korkeinta aikaa liittyä jäseneksi uuteen vesiosuuskuntaan

Oletko tietoinen siitä että haja-asutusalueen jätevesiasetus astuu voimaan 31.10.2019? Jos alueellesi on tulossa vesiosuuskunta ja olet liittynyt jäseneksi, niin silloin sinun ei tarvitse muuttaa jätevesijärjestelmiäsi uuden lain mukaisiksi. Voit odottaa siihen asti, kunnes vesiosuuskunnan hanke toteutetaan.

Degerbyhyn on perustettu uusi vesiosuuskunta – Itä-Inkoon vesiosuuskunta - jonka tavoitteena on huolehtia jätevedestä sekä kirkonkylän vanhan osuuskunnan alueella että jätevedestä ja vedensaannista Degerbyn haja-asutusalueella.

Jos liityt jäseneksi nyt, niin sinulla on todiste siitä, että vesiosuuskunnan palvelut koskevat myös sinun kiinteistöäsi.

Tämän lisäksi tieto siitä että Degerbyhyn on tulossa järjestetty jätevesihuolto voisi mahdollistaa rakennuslupien lisäystä haja-asutusalueella.  Manneralueiden yleiskaavoitus on vielä työn alla.

Tällainen viesti vesiosuuskunnan johtokunta sai Inkoon tekniseltä johtajalta Aija Auniolta hallituksen kokouksen jälkeen 12.6.

Inkoon kunta on lupautunut tukemaan hanketta merkittävällä summalla joka määräytyy liittyjämäärän mukaan. Kunnan tuki vakituisille asukkaille liittymisestä on 25 % kustannuksista (max. 3500 €) ja loma-asuntoliittyjille 7,5 % kustannuksista.

Karjaan Puhelin Oy:n kanssa on myös käyty neuvotteluja edullisista kuituliittymistä.

Hankkeeseen on palkattu myös osa-aikaisen projektipäällikön Kati Lundénin joka kesäkuussa aloittaa tiedoituksen projektistä.

Degerbyn päivänä 3.8. on luvassa tehostettu tietoisku.