Degerbyn kyläyhdistys ry

Toimintakertomus 2021

make degerby

Vuoden aikana järjestettiin kaksi suurta tapahtumaa joista suurin ja eniten vieraita vetänyt oli Degerbypäivä. Esiintymässä olivat Aarne Alligaattori ja Viidakkorumpu sekä Covericks jotka esiintyivät ensimmäistä kertaa kyseisellä kokoonpanolla.

Vuoden suurin uutinen

Elokuussa esiteltiin dokumenttielokuvaprojekti Porkkala – Muistoja vuokraajalta jonka tarkoitus on tuoda yleistä tunnettuutta Porkkalan historiaa kohtaan sekä tuoda esiin Degerbyssä toimivan Igor Museon. Elokuvan projektiryhmä on sama joka teki tunnetun ja kriitikoiden ylistämän Harparskoglinja – Länsirintama Neuvostoliittoon dokumentin. Projektijohtajana toimii Kerstin Karlberg joka vastaa muun muassa projektin taloudesta, mikä pidetään kyläyhdistyksen taloudesta erillään.

Tapahtumat ja tapaamiset

Vuoden tapahtumista suurin kävijämenestys oli selvästi Degerbypäivä 7. elokuuta. Laajentuneet talkoovoimat tekivät hyvää työtä ja Oy Rajalin Ab:lta lainattu esiintymislava artisteille toimi täydellisesti. Avoimet Kylät päivä 12. kesäkuuta veti myös kävijöitä jolloin järjestettiin virtuaalinen kyläralli sekä Degerö Gård esitteli tšekkiläistä maastoajoneuvoa.

Yhteinen museopäivä Hangon Rintamamuseon sekä Kaarteen Sotamuseon kanssa järjestettiin syyskuun toisena viikonloppuna, jossa vetonaulana toimi Lundström bussi 50-luvulta.

Syksyllä järjestettiin kaksi kertojailtaa jotka vetivät hyvin kävijöitä. Lokakuun 28. päivänä teemana oli Porkkalaraja jossa mm. Sune Sahlstedt toimi esittelijänä. Marraskuun 24. päivänä Anna ja Jukka Soisalon-Soininen esittelivät kirjansa joka käsittelee Mannerheimiä sekä Puolaa – heitä haastatteli Henrik Ekberg kiinnostuneen yleisön edessä.

Jumalanpalvelusten jälkeiset kirkkokahvit järjestettiin tällä kertaa vain muutaman kerran koko vuoden aikana pandemiarajoitusten takia. Ulkoilmajumalanpalvelus Gutsåkerilla veti mukavasti kävijöitä.

Degerby Igor museo

Kävijämäärät olivat hienoisessa kasvussa verrattuna vuoteen 2020 jolloin pandemia jylläsi pahimmillaan. Lopputulema oli 1504 kävijää, joka on noin puolet normaalista yli 3000 kävijän tuloksista. Suurin osa kävijöistä tulivat pienissä ryhmissä joka antoi oppaille paljon tekemistä. Avoimet Kylät päivän yhteydessä esiteltiin museon vuoden uudet näyttelyt: Degerbyn ihanat naiset, Elvis Presley sekä Olavi Ala-Kulppi yhdessä maanviljelytyökalujen näyttely jotka kokeneet evakuoinnin sekä palaamisen. Lapsille järjestettiin escape -projekti teemalla Domarbergetin Tonttu. Veronika Bäckman esitteli Museokaupan hienot Degerbytuoteuutuudet.

Projektit

Dokumenttielokuvaprojekti Porkkala – Muistoja vuokraajalta on hoidettu erillään kyläyhdistyksen normaalista toiminnasta. Projektin tilinpäätös sekä toimintakertomus esitellään erikseen. Svenska kulturfondenin pääasiallisesti rahoittama Kyläyhdistyksen kolmevuotinen digitalisaatioprojekti saatiin loppuun. Markkinointia on laajennettu lyhytelokuvien muodossa muun muassa Grefvas bunkkerista. Kymmenkunta näyttelyä on digitalisoitu jotka ovat katsottavissa kosketusnäytöltä Igor museossa. Tämän lisäksi Degerbyn asukkaita on ollut mukana filmatuissa haastatteluissa jossa käsitellään alueelle palaamista Neuvostoliiton jälkeen.

Aktiiviset

Sonja Bäckman jatkoi konsulttina ja piti huolta arkistosta sekä avustaa näyttelyiden sekä markkinoinnin kanssa. Alexander Johansson toimi suurimman osan kesästä oppaana, arkistoijana sekä teknisenä asiantuntijana. Saga Eskman toimi pääosin arkistoijana osa-aikaisesti. Lena Selén on toiminut toiminnanjohtajana, oppaana sekä näyttelyvastaavana yhteistyössä Berndt Gottbergin kanssa. Minmin Zhao teki työharjoittelun keväällä ja teki opaskokeen marraskuussa Axxell oppilaitoksessa huippuarvosanoin.

Palkkatukiohjelma

Työtä kaikille -hanke jonka Suomen Kylät ry veti päättyi vuoden lopussa. Hanke teki mahdolliseksi palkata pitkäaikaistyöttömiä kyläavustajiksi ELY-keskuksen palkka-avustuksella. Jouko Kantto oli kyläavustajana toukokuun alkuun saakka ja toukokuun lopusta lähtien Robert Sonntag jatkoi kyläavustajana.

Lahjoitukset

Kyläyhdistys on vuoden mittaan saanut suuren määrän valokuvia jotka on arkistoitu. Marjatta Seger Lohjalta on lahjoittanut hänen äitinsä Lottapuvun. Bengt-Olof Wikström on lahjoittanut koulupulpetin.

 

Valokuva-arkisto kasvoi

Sonja Bäckman on vastannut arkistosta ja Saga Eskman arkistoijana. Arkistoitujen objektien määrä on nyt 9071 kappaletta ja näiden lisäksi näyttelyitä on nyt 41. Suuri määrä objekteja on valmisteltu ja odottavat vientiä Sofie-arkistoon jonka serveri toimii Uumajassa.

Leikkipuisto suosittu

Kylän keskustassa sijaitseva leikkipuisto on ollut kovassa käytössä koko vuoden. Puistoa on siivottu säännöllisesti ja saanut muun muassa uuden säilytyslaatikon leluille.

Yhteistyökumppanit

Kyläyhdistys on vuoden aikana tehnyt yhteistyötä seuraavien toimijoiden kanssa: Degerby ungdomsförening, Folkhälsan i Degerby, Degerby lantmannagille, Inkoon seurakunta, Porkala parentesen rf, Västnyländska kultursamfundet, Ingå musei- och hembygsförening, Pomoväst sekä Baltian verkosto kylmän sodan muistomerkeille Itämeren ympärillä. Kyläyhdistys on myös avustava jäsen Suomen museoliitossa.

Markkinointi

Museolla on omat sivut kyläyhdistyksen verkkosivuilla, www.degerby.fi. Sekä kyläyhdistys että museo on mukana Facebookissa ja nejlällä eri sivulla Porkkalan parenteesin sivuilla www.porkkala.net sekä Museoviraston museoportaalissa ja Visit-Espoon sivuilla. Kyläyhdistyksen tapahtumia sekä museota markkinoidaan sähköisesti sivuilla Kulturforum sekä Place2Go. Kyläyhdistyksen toiminta mainittiin lehdissä Västra Nyland, Kirkkonummen Sanomat, Länsi-Uusimaa sekä Ilta-Sanomat.

Edustaminen

Saga Eskman sekä Lena Selén ovat osallistuneet useaan kurssiin jotka on järjestetty Novagon, Museoviraston sekä Uudenmaan Liiton toimesta.

 

Avustukset

Kyläyhdistys on tänäkin vuonna saanut avustuksia säätiöiltä. Olemme myös saaneet tukea arkistointiin.

Sophie von Julins Stiftelse

8000 €

Rakennustuki, yleinen toiminta

Svenska kulturfonden

4000 €

Yleinen toiminta

Svenska kulturfonden 3-vuotishanke

8000 €

Digitalisointiprojekti

Museovirasto

4000 €

Arkistointi

Hagastiftelsen

750 €

Maataloushanke 2021

Undervisnings- och kulturministeriet

2500 €

Coronatuki

Undervisnings- och kulturministeriet

4000 €

Coronatuki

Kyläkokoukset

4H Siuntiossa sekä Inkoossa ovat vuokranneet Rosenbergiä syys- ja kevätkaudella yhtenä päivänä joka toinen viikko iltapäiväohjelmalle koululaisille. Yhdistykset ja tiekunnat ovat käyttäneet kokoustilaa kokouksille.

Hallitus

Kim Rajalin on toiminut kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Hallituksen muut jäsenet olivat Dick Karlsson, varapuheenjohtaja, Lena Selén, sihteeri ja kassanhoitaja, Karl-Göran Karlsson, Leif Nystén, Tom Räihä ja Bengt-Olof Wikström. Tilintarkastajana toimi Monica Westermarck ja Magnus Malmberg sijaisena. Hallitus piti kahdeksan tapaamista vuoden aikana joista löytyy pöytäkirjat.

Degerby, 19. Huhtikuuta 2022

Degerbyn kyläyhdistys ry:n hallitus

Kim Rajalin, puheenjohtaja

Dick Karlsson, varapuheenjohtaja

Karl-Göran Karlsson

Leif Nystén

Tom Räihä

Helena Selén

Bengt-Olof Wikström

 

Toimintakertomus vuodelle 2019

Dbr HÄNT 904b

kommunvapnetb

Järjestyksessä kolmaskymmenes Degerby-päivä menestyi täydellisesti, vaikka se ennakkoarvioiden mukaan olisikin ollut viimeinen. Värikkäät kansallispuvut leimasivat päivää. Positiivista huomiota herätti jenkkatanssi museon pihalta torille. Kiitokset Cilla Törnblomille ja kansantanhuajille.

Uutuudet

Museokortti oli vuoden uutuus, jota kävijät arvostivat; se lisäsi myös yksittäisten kävijöiden määrää. Kyläyhdistys osallistui aktiivisesti, 24. huhtikuuta toimintansa aloittavaan, Itä-Inkoon vesiosuuskuntaan. Tehtävänä oli järjestää Degerbyhyn kokonaisuudessaan toimiva vesi- ja viemäriverkosto. Degerbyn alkuperäinen kunnanvaakuna löytyi yllättäen Suomen kuntasäätiön toimesta.

Degerby Igor-museo

Vuoden näyttelyt suunniteltiin osaksi digitaalisina - vuonna 2021 toteutettavan digiprojektin kenraaliharjoituksena. Vuoden teemat olivat: Tukikohdan valmistautuminen ydinsotaan, Lähtö onnellisesta kylästä, Rakkautta yli rajojen, Paluu sekä Degerbyn kirkko ja risti. Neljä näyttelyä laadittiin uudelle kosketusnäytölle: neljä suomeksi, neljä ruotsiksi ja yksi englanninkielellä. Kävijöitä tämän vuoden aikana oli 3000 paikkeilla, joiden joukossa Venäjän sotilasasiamies perheineen.

Tapahtumat ja kokoukset

Uudet näyttelyt avattiin Avoimien kylien yhteydessä 8. kesäkuuta. Teemana oli venäläistä musiikkia Polina Aronsonin ja Sergej Trofimovin kanssa.

Degerby-päivänä, lauantaina 8. kesäkuuta, juhlittiin kolmekymmenvuotispäivän merkeissä; teemana oli kansallispukuja, hyvässä yhteistyössä Degerby ungdomsföreningenin kanssa. Ingå folkdansaren Cilla Törnblom ja Ingolf Backman johtivat tanssia, joka museon pihalta jatkui torille. Osanottajia oli kiitettävästi ja Degerbyn marttojen vohvelit, jotka tällä kertaa paistettiin museon pihalla, myytiin loppuun. Mia Hanssonin koordinoima Kahvila Silkkitie möi myös eksoottiset tuotteensa loppuun. Torillakin oli myynti vilkasta ja kiinnostus kohdistui myös Rosk´n Rollin ja Karjaan puhelimen tiedotustilaisuuteen. Juuri perustetun Itä-Inkoon vesiosuuskunnan tiedotustilaisuus Rosenbergillä, Kati Lundenin johdolla, sai aikaan tungoksen. Alexander Johansson opasti museossa ja esitti myös ensimmäiset touch-screen näyttelyt.

Siivoustalkoot järjestettiin 4. toukokuuta yhteistyössä Inkoon omakotitaloyhdistyksen kanssa.

Muinaistulien ilta järjestettiin 31. elokuuta Lomamäen Lemmikkipuistossa, ohjelmassa oli maagikko Mano d´Oro ja ilotulitus.

Suosittu kertojailta järjestettiin 3. joulukuuta, erinomaisena esittelijänä Henrik Ekberg.

Jumalanpalvelusryhmä on säännöllisesti kokoontunut Degerbyn kirkossa kuukauden joka toisena sunnuntaina järjestettävää jumalanpalvelusta edeltävänä keskiviikkona tai torstaina. Terese Norrvik on toiminut ryhmän sihteerinä.

Kirkkokahvit Degerbyn jumalanpalvelusten jälkeen ovat ilmeisesti myötävaikuttaneet siihen, että kävijämäärä on pysynyt tyydyttävällä tasolla. Talkoovoimat ovat hoitaneet järjestelyt.

Lahjoitukset

Mittava määrä kuvia on vuoden aikana luovutettu kyläyhdistykselle ja arkistoitu. Jarl Österman on lahjottanut Hinders-muorin kirkkohuivin ja Ulli Malmström on lahjoittanut sormuksen 1940-luvun kultakeräyksestä. Hans Baarman on lahjoittanut sekä esineitä, jotka löytyivät Kirkkonummelta 1956, että äitinsä Anita Hagelbergin kuvat ja muistot.

Henkilökunta

Sonja Bäckman on jatkanut arkiston valvomista, hän on myös hoitanut osan arkistoinnista. Alexander Johansson toimi heinä-, elo- ja syyskuussa oppaana, arkistoijana ja teknisenä asiantuntijana. Saga Eskman lopetti työnsä kyläavustajana kesäkuun alussa ja palkattiin kesästä lähtien päätehtävänään arkistointi. Lena Selén on toiminut palkattomana toiminnanjohtajana ja oppaana. Berndt Gottberg on opastanut valtaosan ryhmätilauksista. Kevään aikana Minmin Zhao toimi harjoittelijana ja teki mm. museoesitteen kiinankielellä.

Palkkakatukiprojektit

Suomen kylätoiminnan kyläavustajaprojekti mahdollisti pitkäaikaistyöttömän palkkauksen kyläavustajana. Degerbyssä tämä jatkui kesäkuun alkuun asti. Sakari Haapamäki työskenteli alkuvuodesta kuntouttavassa työtoiminnassa kerran viikossa ja siirtyi 1. syyskuuta alkaen vuoden mittaiseen ELY-keskuksen rahoittamaan työhön. Hänen tehtäviinsä on kuulunut 2020-vuoden näyttelykäsikirjoittaminen; pääpainon ollessa museon Västankvarn-projektissa

Kuva-arkisto kasvoi

Sonja Bäckman on vuoden aikana vastannut arkiston työstä avustajina Saga Eskman ja Alexander Johansson. Arkistoituja esineitä on nyt 8305 ja sen lisäksi 39 näyttelyä. Mittava osa esineistä on valmisteltu ja odottaa Sofie-arkiston Uumajassa olevaan serveriin sijoittamista.

Suosittu leikkipuisto

Leikkipuisto kylän keskustassa on ollut ahkerassa käytössä. Karl-Göran Karlsson, Alf Hindersson, Bengt-Olof Wikström ja Berndt Gottberg ovat pystyttäneet uuden aidan.

Yhteistyökumppanit

Kyläyhdistyksen yhteistyökumppanit vuoden aikana ovat olleet Degerby ungdomsförening, Folkhälsan i Degerby, Degerby lantmannagille, Inkoon seurakunta, Porkkalan Parenteesi ry, Västnyländska kultursamfundetin Vevi-projekti, Ingå musei- och hembygdsförening,

Lomalaitumen Kylään.fi kylämatkailun kehittämistä varten, Suomen Maaseutuyrittäjät, Suomen Kylätoiminta, Pomoväst sekä yhteistyöverkko Baltian alueen yhteistyöverkko kylmän sodan muistomerkkeille Itämereen aluella. Kyläyhdistys on myös Suomen museoyhdityksen tukijäsen.

Markkinointi

Kyläyhdistyksen kotisivuilta löytyy museon omat sivut. Museo on myös mukana Facebookissa, Porkkalan parenteesin nelikielisillä sivuilla www.porkkala.net, Museoviraston museoportaalissa ja Visit.Kirkkonummen sivuilla sekä Kylään.fi-sivuilla. Västra Nyland, Kirkkonummen Sanomat ja Yle-Vega ovat kertoneet museosta.

Edustus

Sakari Haapamäki ja Lena Selén ovat osallistuneet Museoviraston museokorttikurssille Helsingissä 21.10 sekä Novagon markkinointikurssille 22.10. Degerby ungdomsförening sai Degerbyn viirin 110-vuotisjuhlaansa.

Tuet

Rahastot ovat tukeneet kyläyhdistyksen toimintaa myös tänä vuonna. Sen lisäksi olemme saaneet museovirastolta tukea arkistointiin.

Sophie von Julins fond 4500 toimintatuki

Kulturfonden 3000 toimintatuki

Kulturfonden, 3-årsprojekt 3000 digiprojekti

Museiverket 4000 arkistointituki

Ingå kommun 500 infopiste

Hagastiftelsen 750 maatalousprojekti 2020

Ingå sparbanksstiftelse 2000 evakuointiprojekti

Kyläkokoukset

Siuntion ja Inkoon 4H on käyttänyt Rosenbergin tilaa joka toinen viikko koululaisten iltäpäivätoimintaan. Degerbyn yhdistykset ja tiekunnat ovat myös käyttäneet kokoushuonetta.

Johtokunta

Degerbyn kyläyhdistyksen hallitus on aktiivisesti paneutunut toimintaan. Caj Degerholm valittiin puheenjohtajaksi 2019. Hallituksen jäsenet: Tanja Ljungqvist, varapuheenjohtaja, Lena Selén, sihteeri ja kassanhoitaja, Karl-Göran Karlsson, Leif Nystén, Tom Räihä ja Bengt-Olof Wikström. Tilintarkastajana on toiminut Monica Westermarck, varalla Magnus Malmberg. Hallitus on pitänyt kahdeksan kokousta.

Degerby 16.3. 2020

Degerbyn kyläyhdistyksen hallitus

Caj Degerholm, puheenjohtaja

Tanja Ljungqvist, varapuheenjohtaja

Lena Selén, sihteeri

Karl-Göran Karlsson

Leif  Nystén

Tom Räihä

Bengt-Olof Wikström