Kun Inkoon pitäjänmakasiini, tuohon aikaan keskeinen sosiaalipalvelu, kävi ahtaaksi, degerbyläiset ehdottivat 1849 että he voisivat rakentaa oman viljamakasiinin. Hanke toteutui ja paikaksi valittiin Ollasin Västerkrokbybacken. Ehdotus oli niin rohkea, ettei sitä sata vuotta aikaisemmin olisi edes uskallettu ajatella. Kun kunnallishallinnosta säädettiin 1867, käytettiin tilaisuus hyväksi ja Degerbystä muodostettiin oma kunta. Siihen liitettiin 24 kylää, joista läntisimmät olivat Flyt, Västersolberg ja Rådkila. Ensimmäinen koulu avattiin 1874 kirkonkylässä.

Kunnallislautakunnan ensimmäinen puheenjohtaja oli suurtilallinen Gustaf Adolf Lindroth Kocksbystä, ja kuntakokousta johti urkuri Otto August Svanberg. Lindroth ja Nysten olivat usein toistuvia nimiä kunnan johtopaikoilla, ja kunnallislautakunnan viimeinen puheenjohtaja oli Thure Lindroth, Gustaf Adolfin pojanpoika. Hallinnon perusperiaate oli yksinkertainen: jos toimenpiteestä oli kuluja, oli aina parempi jos nämä saatiin siirrettyä seuraavalle vuodelle, mutta jos toimenpiteestä seurasi säästöjä, oli siihen heti ryhdyttävä. Tällä talousopilla Degerbystä tuli hyvin hoidettu pieni kunta, jossa oli lopulta seitsemän koulutaloa, kunnantupa, kirjasto, lastenhoitola, terveyssisar ja palopäällikkö. Byrokratiasta ei juuri voinut puhua: kerrotaan, että taksoituslautakunnan puheenjohtaja maksoi veron omasta pussistaan, mikäli joku ei kyennyt siitä selviämään.

Kirkonkylässä oli kirkon lisäksi kunnankanslia, Rosenberg, joka nykyään toimii kyläkonttorina, sekä 1891 perustettu posti. Kunnan toinen keskus Solberg (Päivölä) oli vilkas pieni taajama. Siellä sijaitsi rautatieasema, jonne vietiin maito aamuisin ja josta kirjeenkantajat hakivat postin Degerbyhyn, Strandiin, Kopparnäsiin ja Degeröhön. Solberg muistuttikin hieman kauppalaa, vaikutteille avointa ja ennakkoluulotonta.

 

Jatkosodan päättyessä Degerbystä tuli osa Porkkalan neuvostoliittolaista sotilastukikohtaa. Degerbyn kunta lakkasi olemasta 1. tammikuuta 1946, eikä Degerbystä sinnikkäistä yrityksistä  huolimatta koskaan enää vuokrakauden jälkeen tullut itsenäistä.