Avoimet kylät –tapahtumaa vietetiin myös Degerbyssä lauantaina 6. kesäkuuta. Kyläyhdistys tarjosi kakkukahvit kylätoimisto Rosenbergillä. Tapahtumaan saapui yli 30 kyläläistä ja muuta kiinnostunutta vierailijaa.

Kylätoimikunnan Caj Degerholm esitteli upouuden kyläviirin, joka on myynnissä kylätoimistolla.

- Valitsimme väreiksi sinisen, keltaisen ja valkoisen, koska nämä ovat Uudenmaan värit. Viirissä näkyy kirkko, jolla on jo vuosisatoja ollut keskeinen asema Degerbyn kunnassa ja myöhemmin kylässä. Tähkä kuvaa Degerbytä maanviljelysseutuna, maanviljelys on pysynyt tärkeänä tähän päivään asti.

Yleisö sai myös nähdä uunituoreen Degerbyn mukin, jossa on kuva kirkosta ja Kisu Jernströmin kyläkaupasta Degerby Delistä. Muki on myös myynnissä kylätoimistolla, ja sen hinta on 12 euroa.

Lena Selén, kylätoimikunnan museovastaava, kertoi tämän vuoden uusista näyttelyistä Igor-museolla.

- Uusien näyttelyiden tärkein sanoma on, ettei kukaan välty kohtaloltaan.

Eräässä uusista näyttelyistä kerrotaan karjalaisperheen tarina. Tämä perhe evakuoi neljä kertaa. He etsivät yösijaa eräästä talosta, mutta heitä ei päästetty sisään, joten he jatkoivat etsintäänsä ja löysivätkin toisen yösijan. Seuraavana aamuna taloa, josta he olivat ensin kysyneet, oli pommitettu.

- Toinen mielenkiintoinen tarina kertoo Turtian perheestä, joka saapui talvisodan jälkeen Karjalasta Päivölän asemalle, Lena Selén kertoo. Vanhemmat, kolme lasta ja kolme lehmää vaelsi Päivölästä Degerbyhyn ja kulkivat hiekkateitä ylös ja alas, eikä kukaan antanut heille yösijaa. Lopulta heille löytyi mökki Päivölän aseman lähistöltä. Jatkosodan jälkeen degerbyläiset saivat itse kokea, millaista elämä evakkona on.

Yleisö kuunteli esitelmää innokkaana.

- On tärkeä muistaa, mitä on tapahtunut, ja tänäkin päivänä teema on ajankohtainen: Se, mikä tapahtuu muille, voi tapahtua myös sinulle.

Uusien näyttelyiden teemana on siis evakuoinnit ja muuttaminen. Teemaan voi liittää kaksi suurta tapahtumaa, jotka järjestetään tänä kesänä Porkkalan alueella, tarkemmin sanottuna Siuntiossa. Nämä ovat uusi kesäteatterinäytelmä Gränsjägarens brud – Rajajääkärin morsian sekä Evakkovaellus 2015.

 

Kuva yllä: Löytöjä kylätoimiston museopuodista.

Kuva alla: Näyttely Harvion perheestä. Lue lisää Igor-museosta!