Lasse J. Laineella riittää töitä. Kirjailijan viimeisin kirja Suomen lasten retkeilyopas, jonka hän kirjoitti yhdessä Iiris Kalliolan kanssa, ilmestyi keväällä ja uusi lintuopas on jo työn alla.

– Suomen lasten retkeilyoppaan kaltaista kirjaa ei ole vielä kirjoitettu. Sen avulla lapsi oppii tutustumaan luontoon. Se tukee lasta tutkiskeluissaan, mutta voi olla avuksi myös aikuisille.

Kuvat ovat kirjassa keskeisessä roolissa. Tämä pätee myös Laineen muihin kirjoihin. Hänen lintu- ja luontokirjansa ovat ylipäänsä kovin suosittuja, ja etenkin arvostettua on, että kaikissa kirjoissa on eläinten ja kasvien suomen- sekä ruotsinkieliset nimet, ja lisäksi vielä tieteelliset nimet.

Suomen luonto – kirja palkittiin Vuoden kaunein kirja - palkinnolla. Laine kuvailee sitä luontoharrastajan raamattuna. Siihen on koottu yli 1000 kuvaa ja 800 eri lajia.

– Kun tapasin Jörn Donnerin eräässä tilaisuudessa sanoin hänelle, että minäkin olen kirjoittanut ”Mammutin”, Lasse toteaa nauraen.

Kirja on siitä erikoinen, ettei se luettele lajeja systemaattisesti vaan esittelee ne alueittain. Tämä on täysin uusi lähestymistapa.

– Sama pätee ihmisiin kuin eläimiin ja kasveihin, jotkut viihtyvät maalla, toiset kaupungissa, jotkut merenrannalla ja toiset metsässä. Kirjassa lajeja kuvaillaan niiden omassa elinympäristössään.

Laine on matkustanut paljon maailmalla valokuvaamassa kirjojaan varten. Mutta suuri osa kuvista on kotinurkilta Degerbystä ja Kopparnäsistä.

– Jätin työni kaupungissa vuonna 2001 ja viihdyn parhaiten kun olen oma herrani, Laine kertoo. Kotona työhuoneen ikkunasta näkee hyvin hoidettuja maisemia.

Kyläyhdistystä varten Laine kirjoittaa omistuskirjoituksen kirjoihinsa: ”Mukavia luontoelämyksiä, Lasse J. Laine. Degerby.”