(katso kartta sivun alaosassa)

Degerby Igor-museossa kerrotaan Porkkalan vuokrakaudesta ja sen vaikutuksista sekä Suomen että Neuvostoliiton puolella. Vuokrakausi oli merkittävä aika maamme poliittisessa historiassa. Se oli myös pysyvä uhka Suomen itsenäisyydelle. Kiinnostus on viimeisten 20 vuoden aikana kasvanut valtavasti, ja vasta nyt ollaan saamassa jonkinlainen kuva tästä erikoisesta aikakaudesta.

Miksi Vladimir Novikov sekoitti vodkaa sotilaiden olueen?

Miksi Porkkalalaisia rokotettiin ennen kuin saivat palata kotiseudulleen 1956?

Mitä tapahtui Leninin ja Stalinin patsaille, jotka olivat Kirkkonummen rautatieasemalla?

Ja kuka oli Igor?

Kaikkiin kysymyksiin meillä ei ole vastausta, mutta tiedämme mm. miksi neuvostoliittolaiset maalasivat talot sinisiksi ja miksi alueella oli harvinaisen paljon käärmeitä vuokrakauden jälkeen. Saamme jatkuvasti uusia tietoja alueen siviilielämästä.

Oppaamme kertovat mielellään lisää!

Katso aukioloajat ja lue lisää klikkaamalla otsikoita vasemmalla.

 

Vuoden Suomi 100 projekti Degerbyssä on

Lyhyt esittely löytyy  Ajankohtaista Degerbyssä-otsikon alta.

Porkkalan vuokrakausi on aina pääteemana näyttelyissämme, jatkuvasti saamme uutta tietoa vuokralaisten kokemuksista. Perinteisesti olemme aina kertoneet myös aikakauteen liittyvistä tapahtumista, mm. Baltiassa. Tänä vuonna siirtoväen rakkaustarinat kuuluvat Suomi 100-projektiimme, sen lisäksi kerromme myös maaanviljelyn kehityksestä Degerbyssä, jossa panssarivaunujen ja vuokrakauden muut jäljet johtivat ripeisiin uudistuksiin. Degerbynpäivän traktorikarnevaali 5.8.liittyy tähän teemaan. Ja Igormuseon 20-vuotisjuhla 10.6. tietenkin antaa lisähohtoa näyttelyihin.

Lottien työpanos on vahvasti mukana myös tämän vuoden näyttelyissä

Degerbyllä oli oma lottaosastonsa. Degerbyläiset lotat kertovat usein kylmistä ja pitkistä päivistä ja öistä vartiotornissa,kuva alhaalla,  jossa he tekivät tärkeän työpanoksen sotien aikana. Evakuoinnin aikana lotat tarjosivat keittoa ja kahvia Degerbyn kunnantalon pihalla - eli nykyisen museon pihalla.

lotta4