Oletko kuullut?

Hei Degerbyn asukas,

Kuten varmasti suurin osa Teistä tässä vaiheessa on huomannut, Degerbyn kyläyhdistys on yhdessä Karjaan Puhelimen kanssa työstänyt mallia kuituyhteyksien tarjoamiseksi, aluksi rajatulle alueelle, Degerbyn kyläkeskuksessa. Onnistuneen ensimmäisen vaiheen jälkeen yhteys voidaan toivottavasti tarjota isommallekin alueelle Degerbyssä. Kun tutkitaan asukkaiden ja mahdollisten tulevien asukkaiden toivomuksia asuinympäristöstä, hyvä internetyhteys nousee korkealle tärkeyslistalla. Tietoliikenne tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään ja nykyiset kiinteät yhteydet tulevat ruuhkautumaan vielä enemmän. Myös mobiilit ratkaisut voivat olla epävakaita. Voidaakseen tarjota asukkailleen ja yrityksille mahdollisimman hyvät ehdot elää ja toimia Inkoossa, kunnan strategiaan kuuluu työskennellä parempien internetyhteyksien eteen. Kunta on käynyt keskusteluja muidenkin palvelutarjoajien kanssa, mutta käytännössä he eivät ole osoittaneet kiinnostuksensa Inkoosta tai Degerbystä. Karjaan Puhelin on toimittanut kuituyhteyden Degerbyn koululle ja samalla he tarjoavat mahdollisuuden kyläkeskuksen kiinteistöille liittyä mukaan, kilpailukykyiseen hintaan. Esimerkiksi Ruotsissa kuituyhteyksiin satsataan erittäin paljon, niitä rinnastetaan perusedellytyksiin kuten sähkö- ja vesiliittymiin. Degerbyn pitää pysyä mukana tulevaisuudessa ja jotta projekti nyt voi edetä, tarvitaan tietty määrä kiinteistöjä jotka sitoutuvat tilaamaan yhteyttä 30.9.2017 mennessä.

Tällä hetkellä tarvitaan lisää tilauksia ja pyydän Teitä huolellisesti harkitsemaan liittymistä tähän mahdollisuuteen, niin että kylämme myös tulevaisuudessa voi olla paras paikka asua ja että yrityksillä on mahdollisuus toimia täällä. Tilauksen voi tehdä www.omakuitu.fi sivustolla tai puhelimitse 019-2478 480

Ystävällisin terveisin,

Robert Lemström

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Dbr_BB-.jpgUusia digitaalisia opastuskiertueita Degerbystä sekä Igor museosta ennen talvi- sekä jatkosotaa, Porkkala vuokrakautena, sekä sen jälkeen.

Löydätte digitaaliset opastuskiertueet kirjoittamalla tämän linkin googlen: https://emuseo.fi/DegerbyIgor

tai painamalla tästä: Digitaaliset opastuskiertueet

 

Per-Olof Jansson kertoo:

Talomme Sandbackalla, joka sijaitsi Pikkalassa Marsuddenintien varrella, oli pystyssä vielä vuokrakauden jälkeen 1956. Mutta talo, talli ja sauna oltiin rakennettu yhteen. Emme voineet asua talossa pitkään aikaan, koska savupiippu piti purkaa. Talo oltiin pilkottu moneen pienempään asuntoon ja ullakolle oltiin muurattu uusia uunia, jotka olivat painaneet lattiaa, niin että savutorvet olivat vahingoittuneet. Venäläiset olivat myös siirtäneet suomalaisen talon Sandbackaan. Isäni Edvard Jansson toimi traktorinkuljettajana Pikkalassa.

Sigurd Seger oli 16-vuotias saadessaan töitä Tor Engbergiltä. Engberg oli saanut tehtäväkseen kaivaa Kolsarbyn neuvostohautausmaata ja Sigurdin tehtävä oli ajaa kaivinkonetta.

- Kahdeksan miestä tuli hautaustoimistosta avaamaan arkut. Silloin kukaan muu ei saanut tehdä mitään. Venäläinen, joka oli paikalla, kirjoitti muistiin jokaisen nimen, joka tiedettiin. Kirkon vahtimestarikin oli paikalla, mutta en enää muista hänen nimeään.

Lue lisää...

Degerbyläiset serkukset Maj-Britt ja Viola Hindersson lähetettiin 8-vuotiaina Ruotsiin, keväällä 1945. Molemmilla oli pikkuveljet mukanaan, Maj-Brittin pikkuveli Alf oli 4, Violan veli Bror Erik oli 5.
- Pidä huolta Alfista, Maj-Brittin äiti sanoi ennen matkaa.
- Sitten istuimmekin jo Varbergin postikonttorilla Hallandissa, ja kaikki, jotka halusivat sotalapsen sai tulla valitsemaan. Sitten tuli yksi, joka osoitti minua, mutta en saanut veljeäni mukaan. Se oli kurjaa, Maj-Britt muistelee, ja kertoo, ettei hän antanut periksi, ennen kuin hän tiesi, missä Alf oli.

Lue lisää...