Berätta mera...

Har du berättelser eller bilder som berör Degerby eller Porkala parentesen? Här kan du skicka dem till oss, vi tar dem gärna till vara, publicerar dem på hemsidan och lägger dem i vårt arkiv. Vill du veta mera om bilden eller berättelsen försöker vi ta reda på det. På den här sidan kan du också ställa frågor. Vi hoppas att andra besökare vill bidra med sin kunskap och lämna en kommentar, skicka e-post eller kontakta oss via Facebook på Degerby Igor.

Klicka här för att komma till formuläret...

Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berättar hon. Hyresvärden bodde i Alberga. Platsen kallades "Maijala", butiksbilen kom till en stor tall. Vi har kört omkring i Degerby men kan inte mera hitta stället. Kanske kan ni hjälpa?

Svara gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Många ryska elinstallationer blev kvar efter Parentesen. Här är ett träd som var försett med ryska isolatorer. Vi har fåt bilden, men tappat bort ursprunget. Är det någon som känner igen stället?

När Porkala hade återlämnats såg Pertti Vanhapelto i Rödbrott en syn som han aldrig glömmer:

- Det var troligen våren 1956 för det fanns inte någon snö. Över åkern på andra sidan järnvägen kom harar, en lång stund var hela åkern fylld av harar, de kunde nog räknas i hundratal.

Hela åkern som syns i bakgrunden på bilden fylldes av flyende harar, minns Pertti Vanhapelto.

Rödbrott ligger precis bredvid den nyss öppnade gränsen. Kom hararna från Porkala-området? Har du hört något om dem, varifrån de kom och vart de tog vägen?

På järnvägsstationen i Kyrkslätt fanns 1956 en ståtlig triumfbåge som i likhet med alla de övriga triumfbågarna, utom den i Pickala, monterades ned så snabbt som möjligt efter återkomsten till Porkala.

Läs mer...