Tulosta

Degerbyn kyläyhdistys ry

Toimintakertomus vuodelle 2019

Esitetään vuosikokouksen yhteydessä 13.6.2020

Dbr HÄNT 904b

kommunvapnetb

Järjestyksessä kolmaskymmenes Degerby-päivä menestyi täydellisesti, vaikka se ennakkoarvioiden mukaan olisikin ollut viimeinen. Värikkäät kansallispuvut leimasivat päivää. Positiivista huomiota herätti jenkkatanssi museon pihalta torille. Kiitokset Cilla Törnblomille ja kansantanhuajille.

Uutuudet

Museokortti oli vuoden uutuus, jota kävijät arvostivat; se lisäsi myös yksittäisten kävijöiden määrää. Kyläyhdistys osallistui aktiivisesti, 24. huhtikuuta toimintansa aloittavaan, Itä-Inkoon vesiosuuskuntaan. Tehtävänä oli järjestää Degerbyhyn kokonaisuudessaan toimiva vesi- ja viemäriverkosto. Degerbyn alkuperäinen kunnanvaakuna löytyi yllättäen Suomen kuntasäätiön toimesta.

Degerby Igor-museo

Vuoden näyttelyt suunniteltiin osaksi digitaalisina - vuonna 2021 toteutettavan digiprojektin kenraaliharjoituksena. Vuoden teemat olivat: Tukikohdan valmistautuminen ydinsotaan, Lähtö onnellisesta kylästä, Rakkautta yli rajojen, Paluu sekä Degerbyn kirkko ja risti. Neljä näyttelyä laadittiin uudelle kosketusnäytölle: neljä suomeksi, neljä ruotsiksi ja yksi englanninkielellä. Kävijöitä tämän vuoden aikana oli 3000 paikkeilla, joiden joukossa Venäjän sotilasasiamies perheineen.

Tapahtumat ja kokoukset

Uudet näyttelyt avattiin Avoimien kylien yhteydessä 8. kesäkuuta. Teemana oli venäläistä musiikkia Polina Aronsonin ja Sergej Trofimovin kanssa.

Degerby-päivänä, lauantaina 8. kesäkuuta, juhlittiin kolmekymmenvuotispäivän merkeissä; teemana oli kansallispukuja, hyvässä yhteistyössä Degerby ungdomsföreningenin kanssa. Ingå folkdansaren Cilla Törnblom ja Ingolf Backman johtivat tanssia, joka museon pihalta jatkui torille. Osanottajia oli kiitettävästi ja Degerbyn marttojen vohvelit, jotka tällä kertaa paistettiin museon pihalla, myytiin loppuun. Mia Hanssonin koordinoima Kahvila Silkkitie möi myös eksoottiset tuotteensa loppuun. Torillakin oli myynti vilkasta ja kiinnostus kohdistui myös Rosk´n Rollin ja Karjaan puhelimen tiedotustilaisuuteen. Juuri perustetun Itä-Inkoon vesiosuuskunnan tiedotustilaisuus Rosenbergillä, Kati Lundenin johdolla, sai aikaan tungoksen. Alexander Johansson opasti museossa ja esitti myös ensimmäiset touch-screen näyttelyt.

Siivoustalkoot järjestettiin 4. toukokuuta yhteistyössä Inkoon omakotitaloyhdistyksen kanssa.

Muinaistulien ilta järjestettiin 31. elokuuta Lomamäen Lemmikkipuistossa, ohjelmassa oli maagikko Mano d´Oro ja ilotulitus.

Suosittu kertojailta järjestettiin 3. joulukuuta, erinomaisena esittelijänä Henrik Ekberg.

Jumalanpalvelusryhmä on säännöllisesti kokoontunut Degerbyn kirkossa kuukauden joka toisena sunnuntaina järjestettävää jumalanpalvelusta edeltävänä keskiviikkona tai torstaina. Terese Norrvik on toiminut ryhmän sihteerinä.

Kirkkokahvit Degerbyn jumalanpalvelusten jälkeen ovat ilmeisesti myötävaikuttaneet siihen, että kävijämäärä on pysynyt tyydyttävällä tasolla. Talkoovoimat ovat hoitaneet järjestelyt.

Lahjoitukset

Mittava määrä kuvia on vuoden aikana luovutettu kyläyhdistykselle ja arkistoitu. Jarl Österman on lahjottanut Hinders-muorin kirkkohuivin ja Ulli Malmström on lahjoittanut sormuksen 1940-luvun kultakeräyksestä. Hans Baarman on lahjoittanut sekä esineitä, jotka löytyivät Kirkkonummelta 1956, että äitinsä Anita Hagelbergin kuvat ja muistot.

Henkilökunta

Sonja Bäckman on jatkanut arkiston valvomista, hän on myös hoitanut osan arkistoinnista. Alexander Johansson toimi heinä-, elo- ja syyskuussa oppaana, arkistoijana ja teknisenä asiantuntijana. Saga Eskman lopetti työnsä kyläavustajana kesäkuun alussa ja palkattiin kesästä lähtien päätehtävänään arkistointi. Lena Selén on toiminut palkattomana toiminnanjohtajana ja oppaana. Berndt Gottberg on opastanut valtaosan ryhmätilauksista. Kevään aikana Minmin Zhao toimi harjoittelijana ja teki mm. museoesitteen kiinankielellä.

Palkkakatukiprojektit

Suomen kylätoiminnan kyläavustajaprojekti mahdollisti pitkäaikaistyöttömän palkkauksen kyläavustajana. Degerbyssä tämä jatkui kesäkuun alkuun asti. Sakari Haapamäki työskenteli alkuvuodesta kuntouttavassa työtoiminnassa kerran viikossa ja siirtyi 1. syyskuuta alkaen vuoden mittaiseen ELY-keskuksen rahoittamaan työhön. Hänen tehtäviinsä on kuulunut 2020-vuoden näyttelykäsikirjoittaminen; pääpainon ollessa museon Västankvarn-projektissa

Kuva-arkisto kasvoi

Sonja Bäckman on vuoden aikana vastannut arkiston työstä avustajina Saga Eskman ja Alexander Johansson. Arkistoituja esineitä on nyt 8305 ja sen lisäksi 39 näyttelyä. Mittava osa esineistä on valmisteltu ja odottaa Sofie-arkiston Uumajassa olevaan serveriin sijoittamista.

Suosittu leikkipuisto

Leikkipuisto kylän keskustassa on ollut ahkerassa käytössä. Karl-Göran Karlsson, Alf Hindersson, Bengt-Olof Wikström ja Berndt Gottberg ovat pystyttäneet uuden aidan.

Yhteistyökumppanit

Kyläyhdistyksen yhteistyökumppanit vuoden aikana ovat olleet Degerby ungdomsförening, Folkhälsan i Degerby, Degerby lantmannagille, Inkoon seurakunta, Porkkalan Parenteesi ry, Västnyländska kultursamfundetin Vevi-projekti, Ingå musei- och hembygdsförening,

Lomalaitumen Kylään.fi kylämatkailun kehittämistä varten, Suomen Maaseutuyrittäjät, Suomen Kylätoiminta, Pomoväst sekä yhteistyöverkko Baltian alueen yhteistyöverkko kylmän sodan muistomerkkeille Itämereen aluella. Kyläyhdistys on myös Suomen museoyhdityksen tukijäsen.

Markkinointi

Kyläyhdistyksen kotisivuilta löytyy museon omat sivut. Museo on myös mukana Facebookissa, Porkkalan parenteesin nelikielisillä sivuilla www.porkkala.net, Museoviraston museoportaalissa ja Visit.Kirkkonummen sivuilla sekä Kylään.fi-sivuilla. Västra Nyland, Kirkkonummen Sanomat ja Yle-Vega ovat kertoneet museosta.

Edustus

Sakari Haapamäki ja Lena Selén ovat osallistuneet Museoviraston museokorttikurssille Helsingissä 21.10 sekä Novagon markkinointikurssille 22.10. Degerby ungdomsförening sai Degerbyn viirin 110-vuotisjuhlaansa.

Tuet

Rahastot ovat tukeneet kyläyhdistyksen toimintaa myös tänä vuonna. Sen lisäksi olemme saaneet museovirastolta tukea arkistointiin.

Sophie von Julins fond 4500 toimintatuki

Kulturfonden 3000 toimintatuki

Kulturfonden, 3-årsprojekt 3000 digiprojekti

Museiverket 4000 arkistointituki

Ingå kommun 500 infopiste

Hagastiftelsen 750 maatalousprojekti 2020

Ingå sparbanksstiftelse 2000 evakuointiprojekti

Kyläkokoukset

Siuntion ja Inkoon 4H on käyttänyt Rosenbergin tilaa joka toinen viikko koululaisten iltäpäivätoimintaan. Degerbyn yhdistykset ja tiekunnat ovat myös käyttäneet kokoushuonetta.

Johtokunta

Degerbyn kyläyhdistyksen hallitus on aktiivisesti paneutunut toimintaan. Caj Degerholm valittiin puheenjohtajaksi 2019. Hallituksen jäsenet: Tanja Ljungqvist, varapuheenjohtaja, Lena Selén, sihteeri ja kassanhoitaja, Karl-Göran Karlsson, Leif Nystén, Tom Räihä ja Bengt-Olof Wikström. Tilintarkastajana on toiminut Monica Westermarck, varalla Magnus Malmberg. Hallitus on pitänyt kahdeksan kokousta.

Degerby 16.3. 2020

Degerbyn kyläyhdistyksen hallitus

Caj Degerholm, puheenjohtaja

Tanja Ljungqvist, varapuheenjohtaja

Lena Selén, sihteeri

Karl-Göran Karlsson

Leif  Nystén

Tom Räihä

Bengt-Olof Wikström