Maira Lindeberg osti 10 vuotta sitten punaisen puutalon Degerbyn Kocksbystä. Hän tunsi, että tämä on se paikka, johon hän perustaisi buddhalaisen retriittinsä.
Jotta ymmärtäisimme miksi, meidän täytyy katsoa hieman taaksepäin. Kiinnostus uskontoa ja filosofiaa kohtaan on aina ollut olemassa, mutta vasta Intian-matkalla 1996 Maira löysi perinteen, joka on vaikuttanut hänen elämäänsä. Intiassa hän tapasi thaimaalaisen munkin, joka oli pyhiinvaellusmatkalla Bodhgayaan, paikkaan, missä Buddha valaistui. Kommunikaatio oli vaikeaa, sillä yhteinen kieli puuttui, mutta siitä huolimatta yhteys syntyi.
– Häneltä sain tietää tiibetiläisestä perinteestä. Hän näytti minulle suuntaa, ja antoi minulle tien, jota aloin tutkia.
Mairaa kiehtoi tiibetiläisen buddhismin monimuotoinen jooginen perinne, ja hän otti yhteyttä Suomalais-tiibetiläiseen kulttuuriseuraan. Vuosien varrella yhteyksiä on kertynyt. Hän rupesi käymään kursseilla ja opetuksessa. Tulku Dakpa Rinpochen kuvan näkeminen ensimmäistä kertaa oli vahva kokemus.
– Tunsin todella vahvan meditatiivisen tunteen. Tuijotin kuvaa, enkä ajatellut yhtään mitään ainakaan kymmeneen minuuttiin.
Ystävien kanssa perustettiin buddhalaisseura, ja Tulku Dakpa Rinpoche kutsuttiin Danakosha Finlandin Dharmakeskuksen hengelliseksi johtajaksi. Hän on myös Degerbyn retriitin vastaava lama. Hän on kotoisin Intiasta, mutta on asunut jo monta vuotta Suomessa. Hänellä on 15 vuoden koulutus, ja hän on tunnettu inkarnaatio.
Kesäkuussa Degerbyssä järjestettiin juhla Buddhan valaistumisen muistoksi. Juhlan yhteydessä järjestettiin kurssi, johon saapui 60 osallistujaa – eli ennätysmäärä. Yleensä osallistujia on noin 30. Se on sopiva määrä yhden päivän tapahtumaa varten. Jos osallistujat jäävät retriittiin yöksi on 12 maksimiraja, jotta paikan rauhallisuus säilyy. Retriitillä opiskellaan myös tiibetiläistä lääketiedettä pienissä ryhmissä useamman kerran vuodessa.
Silloin, kun retriitillä ei järjestetä kursseja, tulee kävijöitä, jotka etsivät rauhaa meditaatiota ja kontemplaatiota varten.
Maira oikaisee ennakkoluuloja kertomalla, ettei meditaatiossa ole kyse siitä, että istutaan tuntikausia paikallaan ja tuijotetaan tyhjyyteen, vaan siinä harjoitellaan sekä keskittymistä että rentoutumista. Siinä keskitytään aisteihin, kehoon ja energioihin. Maira teki itse kuuden kuukauden retriitin, jolloin hän meditoi, eikä puhunut kenenkään kanssa koko retriitin aikana.
– Ensimmäiset viikot olivat vaikeita.
Maira kertoo, että elämäntilanne mahdollisti sen, että hän pystyi harjoittamaan kiinnostuksen kohdettaan tällä tavalla. Hänellä ei ole paljon perhevelvollisuuksia; hän on eronnut ja lapsilla on jo omat perheensä.
– Minulla on jo muutama lapsenlapsi, eli ehkä velvollisuuksia tulee pian lisää, Maira naurahtaa.
Tänä päivänä puhutaan paljon terveydestä, onnesta ja rauhallisuudesta hektisessä yhteiskunnassamme. Buddhismi tarjoaa monta eri tapaa harjoitella aisteja, mm. mindfulness (tietoisuustaito), eli tietoista läsnäoloa, josta on tullut suosittu harjoitustapa.
– Retriitti on hyvä tapa. Vetäytymällä, rauhoittumalla ja katsomalla sisäänpäin voi ulottua syvälle. Retriitin myötä persoonallisuus ei muutu, vaan tunne-elämä ja energiat. Sielunrauhan omaavalla henkilöllä voi olla rauhoittava vaikutus myös muihin ihmisiin.
Buddhalaisuudessa pidetään sitä hienona asiana, että on syntynyt ihmiseksi. Mutta elämään kuuluu myös kärsimys – pitää hyväksyä se, että ihmisen elämään kuuluu surua, tyytymättömyyttä ja vastoinkäymisiä. Tämän hyväksyttyä voi keskittyä hyviin tunteisiin, mm. myötätuntoon.
Jokainen, joka on kiinnostunut toiminnasta saa ottaa yhteyttä. Mairan mielestä on hienoa nähdä, miten retriitin kävijät tulevat eri lähtökohdista, eri taloudellisista tilanteista, eri ammattiryhmistä tai yhteiskuntakerroksesta – mutta retriitillä kaikki ovat samanarvoisia, koska heitä yhdistää buddhalainen oppi.
– Hienoa buddhalaisuudessa on se, että sitä voi harjoittaa myös ilman vahvaa uskonnollista yhteyttä. Se on myös elämänfilosofia tai elämäntapa. Tietenkin sitä voi harjoittaa myös syvällä kunnioituksella. Aasialaisilla se tulee kasvatuksen kautta – meille ehkä enemmän hyvien kokemusten kautta.
Unelmana on paikka, johon voisi pystyttää temppelin, jossa voisi järjestää aitoa ohjelmaa, mutta tällä hetkellä Maira on oikein tyytyväinen vanhaan maatilaan Kocksbyssä. Kymmenen vuotta sitten hän seurasi intuitiota – ja jälkeenpäin hän voi todeta tehneensä oikean päätöksen.
– Sijainti on täydellinen luonnollisella mäellä, jossa puhaltaa raikkaat tuulet. Sitä paitsi pidän siitä, että aamuaurinko paistaa keittiönikkunasta ja ilta-aurinko olohuoneen ikkunasta. Tämä on rauhaisa paikka.
Katso tästä video kesän kurssilta Degerbyn retriitiltä.
Buddhabacken - Rangjung Ösel
Kocksby, Degerby
+358 (0)50 60696
info(a)rangjungosel.org
www.facebook.com/rangjungosel.retreat