degerby Igor 25 år

Vasaraniskujen säestämänä vierivät viimeiset päivät ennen Igor-museon 25-vuotisjuhlaa. Uusi talkoolaisryhmä on astunut remmiin energisen puheenjohtajamme Kim Rajalinin johdolla, ja tämä enteilee hyvää tulevaisuudelle.

Museon GAZ-auto, jonka siuntiolainen Göran Lampinen lahjoitti museolle, saa museon pihasta uuden kodin, ja tämä ilahduttanee erityisesti miespuolisia kävijöitämme, jotka yleensä ensimmäisinä kerääntyvät tämän museoesineen ympärille.

Kaikille museon esineille on yhteistä, että ne on lahjoitettu museolle, joka ikinen museoesine kantaa muistoa vuosilta, jolloin Porkkala oli neuvostoliittolainen tukikohta, jossa oli vähintään 30 000 asukasta.

Degerbyläisten muistot evakuoinnista ja paluusta olivat haalistumaan päin 1990-luvun alkupuolella, kun välillä Inkoon kunnanjohtajana välillä valtuuston puheenjohtajana toiminut Hilding Haglund totesi, että tästä kunnanosasta löytyisi paljonkin kerrottavaa näistä yhdestätoista vuodesta, jolloin alue oli miehitettynä.

Näin tosiaan oli, vaikkakin harva ensin halusi virkistää muistikuviaan, kun heihin ensi kertaa oltiin yhteydessä. Haastattelujen kuluessa Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Kun Degerby 1944-1956-1994 -kirja julkaistiin, haastattelujen yhteydessä kerätty kokoelma erityyppisiä esineitä ylitti kaikkien odotukset.

Ajatus museon perustamisesta heräsi koenäyttelyn myötä silloisessa Degerby caféssa, jossa Porkkalan vuokrakauden harvinaiset esineet herättivät suurta kiinnostusta. Yhtäkkiä ei ollutkaan rumaa eikä väärin vaihtaa muistoja tältä kaudelta. Tarinoita kerrottiin erityisesti peltojen raivauksesta, jolloin kyyt parveilivat kyntövaoissa sinisen Fordsonin tai vihreän John Deeren jäljissä. Näitä malleja porkkalaiset hankkivat etuostoluvalla 1950-luvun loppupuolella.

Kysymykset olivat lukuisia, teoriat niin ikään ja keskustelut vilkkaita. Syntyi ajatus museon perustamisesta. Kylätoimikunnan vastikään valittu puheenjohtaja Lars Söderlund innostui museoideasta, jonka myötä kylän erikoinen paikallishistoria säilyisi ja samanaikaisesti yritystoiminta kehittyisi.

Pomoväst oli perustettu kevättalvella välittämään avustuksia paikalliseen yritystoimintaan, ja kylätoiminnan Igor-museo oli selvä hakija. Svenska Kulturfondenin Henrik Nysténin rahasto kuului myös ensimmäisiin tukijoihin. Tukijapiiri on sittemmin laajentunut noin 20 tuenantajaan.

Museo sai arvokkaat avajaiset, kun presidentti Mauno Koivisto leikkasi nauhan Hankkijan entisen torjunta-ainevaraston edessä perjantaina 13. kesäkuuta 1997. Vuonna 2002 museo muutti Degerbyn entisen kunnantalon kiinteistöön Furuborgintielle, ja siitä lähtien asiakkaita on virrannut, kuten esineitä ja tarinoita.

Lena Selén