Det är underligt så bitar ibland faller på plats just när man tror att mycket för länge sedan är glömt eller överspelat. Som det här med Degerbydagen där Karl-Göran Karlsson trodde på en återuppstånden talkoanda av den gamla goda sorten, som gjort Degerby så berömt. Och så visade det sig att han hade rätt!

Dessutom verkade alla så innerligen nöjda med att ha grävt fram stövlar och mycket annat från återkomstens tider på sent 50-tal. Allt var på plats, inklusive pansarvagnen och de två dansande Kalinka-flickorna. Allt fungerade och allt stämde!

Precis som det gjorde med Igormuseet hela säsongen 2016 med ett besökarantal långt över medeltalet. Vi är snubblande nära 4500 för det här året och det känns bra.

Bredden på utställningarna med jordbruksredskap från återkomstens mödosamma uppröjning av Degerby efter 1956, Vladimir Novikovs berättelse om hur han som 6-åring kom ensam till Porkala 1946 och levde här ända till 1955 och Berlinmuseernas fantastiska presentation av Kalla kriget har tydligen intresserat.

Utan Anna Sindikayeva, vår ryskkunniga praktikant direkt från Pojo, hade mycket av det civila livet under Porkala arrendetid förblivit okänt. Praktikanter är alltid välkomna till byarådet, vi har haft stor glädje av dem. Nu senast är det Sofia Wassholm, elev i Axxell, som jobbar med idéer att presentera för de yngsta besökarna, skoleleverna.

Tillgången på byahjälpar var i början av året lite skral, men från och med juni fick vi datanomen Niklas Pyy som hann jobba hos oss i tre månader innan han fick chansen till den studieplats han drömt om men aldrig trott han skulle få. Det var bara att gratulera.

I slutet av året kom sedan vår lottovinst när merkonomen Kim Ketola visade sig villig att jobba som byahjälp med NTM-centralens finansiering i ett år framåt. Och knappt hade han hunnit bekanta sig med byarådets lokaliteter och jobb och blivit vederbörligen fotograferad i full färd med lövkrattning så började snön vräka ned, mer och mer, tiddelipom.

Precis i rättan tid har vi alltså en i gymmet vältränad byahjälp som gärna åtar sig snöskottning och visst har det redan kommit beställningar. Det känns bra att byarådet kan vara med och hjälpa byborna som på det här sättet får en förmånlig hjälp för tio euro i timmen som dessutom fungerar som hushållsavdrag i beskattningen.

Tala om bitar som faller på plats.

Det hoppas vi att bitarna i byarådets Finland 100-projekt också ska göra under 2017 när republiken fyller 100 år och Igormuseet 20.

Lite om projektet kan du redan läsa under Aktuellt i Degerby. Mera kommer snart. Och kärnan i det projektet det är allt Kärleken. Kärleken till vår hembygd, till marken som odlats och röjts och odlats igen och kärlek som uppstått i samband med evakueringar och flyttningar.

Kom gärna och dela med dig av dina berättelser, första tillfället blir berättarkvällen torsdagen den 24 november på byakontoret Rosenberg.

Text: Lena Selén

Bild: Maria Sarviaho