Har du hört?

Bää

En finländsk besökare på Igor-museet berättar:

Vi bodde på en bondgård nära Lahtis där det fanns djur av olika slag. Vårt hus var stort och gården likaså, så det var där alla barn i byn samlades för att leka. Under kriget hade vi en rysk krigsfånge på gården som ofta lekte med oss barn. En dag när vi var ute och lekte började fången plötsligt springa mot skogen i ilfart.

Läs mer...

Berätta mera...

?
Maijala
!
Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berät...

Senaste från bloggen

Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän

Leena Lehtolainen

 

Petri ja Pettersson Brassin kappale ”Katson maalaismaisemaa” oli hitti lapsuudessani 1970-luvulla. Jukka Virtanen, tuo lyömätön sanoitusvelho, loihti suomenkieliset sanat Elton Johnin alkuperäiseen Country Comfortiin. Viattomana hoilasin sitä sisareni kanssa auton takapenkillä.

   Nyt kappaleen laulaminen on mahdotonta. Olemme mieheni kanssa koettaneet useasti.   Hän soittaa pianoa, minä laulan. En pääse kovin pitkälle, ennen kuin kyyneleet tulevat.

Läs mer...

Aktuellt i Degerby

Porkala Porkkala 100 - with love!

Det här är vårt projekt för Finlands 100-årsjubileum. Det består av fyra delar som förenas i tre evenemang: Igormuseets 20-årsjubileum, Degerbydagens traktorkarneval och forneldskvällens barnfest.

  1. Porkkala Love Stories: Erik och Doris som fann varandra efter evakueringen och Nikolaj och Ljubov som möttes på officersklubben i Degerby kyrka när Porkala var sovjetisk militärbas.
  2. Från spade till GPS – jordbruksmetoder i utveckling under 100 år. Från räkneverket på en laddörr till GPS och elektronisk mätning av arealer och materialåtgång. Rapport från Hankkijas kontor som var jordbrukarnas träffpunkt i Degerby.
  3. Skyddskårschefen Valter Österman var en av de 29 Degerbybor som stupade i kampen för Finlands självständighet. Hans omfattande samling av medaljer och diplom är unik i sitt slag.
  4. Porkala handbok – Porkkalan käsikirja – Porkkala handbook. En lättläst vägledning till sevärdheter och service för besökare i Kyrkslätt, Sjundeå, Degerby och Ingå